Україна перейде на електронні лікарняні з 1 жовтня

Новини Вінниці Новини України

Україна повністю перейде на електронні лікарняні з 1 жовтня 2021 року, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

За його словами, із жовтня всі лікарняні будуть оформлювати лише зі внесенням даних в електронну систему охорони здоров’я.

«Електронна система дозволяє перевірити, скільки й кому той чи той лікар виписав лікарняних листів. Адже кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника», – зазначив Радуцький.

Також він додав, що станом на вересень 137 тисяч медпрацівників пройшли онлайн-навчання, а 2,9 тисячі медустанов оформлюють електронні лікарняні.


Електронний лікарняний – електронний документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника і є підставою для нарахування страхових виплат. 

Він звільняє пацієнта від необхідності звертатися в лікарню після хвороби за паперовим документом, нести його на роботу, а роботодавця позбавляє паперової роботи з Пенсійним фондом і Фондом соціального страхування.

Електронний лікарняний планували запустити в середині 2019 року. Ще у 2018 році уряд ухвалив рішення про створення електронного реєстру лікарняних листків. У липні 2020 року МОЗ у тестовому режимі запустило електронні лікарняні.

Із червня 2021 року Україна почала впроваджувати електронні лікарняні. До вересня мала працювати перехідна модель, яку й продовжили до початку жовтня.

Джерело новини

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *