Відмова у прийнятті заяви до 1-го класу – незаконна

Новини України Статті

Інформація про те, що процедура зарахування до першого класу, яка діє з 2018 року, начебто “приписала” дитину до школи за місцем проживання, є фейком.

Кілька фейків про школу розвіяв освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

За словами Горбачова, у деяких школах батькам безпідставно відмовляють у прийомі заяв і такі дії є грубим порушенням прав громадян. Адже  ніщо не може бути підставою відмовити у прийнятті заяви від громадянина, якщо вона оформлена відповідно до вимог статті 5 Закону України “Про звернення громадян”.  

“Нагадую: якщо у Вас відмовляються прийняти заяву, незважаючи на Ваші пояснення щодо неправомірності такої відмови – викликайте наряд поліції та складайте акт про порушення ваших законних прав”, –  підкреслив омбудсмен.  

Він радить обов’язково вимагати реєстрації заяви з відміткою про її реєстрацію, і подавати два примірники заяви:

– ОРИГІНАЛ із Вашим підписом залишається там, куди Ви звернулися; – КОПІЮ Ви залишаєте собі; на копії посадова особа, яка прийняла у Вас заяву, має чітко вказати дату, свої прізвище та ініціали, поставити підпис;  

Ви також можете сфотографувати оригінал заяви з відповідними позначками та підписом.  

“Також звертаюся до журналістів та батьків із проханням не поширювати неправдиву інформацію про те, що процедура зарахування до першого класу, яка діє з 2018 року, начебто “приписала” дитину до школи за місцем проживання. Це – абсолютний фейк, а люди, які його розповсюджують, або не знають чинного законодавства, або свідомо вводять громадян в оману”, –  зауважує Горбачов щодо іншого фейку.  

Він підкреслив: батьки мають право обирати для дитини будь-яку іншу школу, тобто це жодним чином не обмежує права дитини навчатися у будь-якому іншому закладі, якщо там є вільні місця. І батьки мають право подати будь-яку кількість заяв до різних закладів освіти.  

Процедура зарахування визначається “Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти”, який  передбачає, що кожна дитина має право навчатися у закладі освіти, найближчому до її місця проживання і може бути зарахована першочергово, якщо:

  • проживає на території обслуговування закладу освіти;
  • має старших братів/сестер, які вже навчаються у цьому закладі освіти;
  • є дитиною працівника цього закладу освіти;
  • навчалася у дитячому садочку, який входить до складу навчально-виховного комплексу, де відбувається набір першого класу.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *