Грибок, пліснява та гризуни: на Вінниччині зафіксовано ряд правопорушень у слідчому ізоляторі

Новини Вінниці

У слідчому ізоляторі державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)», за словами правоохоронців, наявні умови тримання людей під вартою не відповідають жодним мінімальним стандартам поводження з в’язнями. 

Про це повідомляють в обласній прокуратурі. 

Незважаючи на вимоги законодавства та попередні вказівки прокуратури, до цього часу не вжито заходів, щоб виправити ситуацію та урахувати  рішення Європейського суду з прав людини та забезпечити в’язнів належними умовами тримання. 

Зокрема, під час прокурорської перевірки в черговий раз встановлено порушення щодо неналежних умов тримання. 

«Так, виявлено ув’язнених, які утримувались у камерах напівпідвального приміщення слідчого ізолятора, що взагалі не відповідають жодним вимогам законодавства, оскільки потребують ремонту та люди перебувають в антисанітарних умовах (стіни та стеля вкриті грибком і пліснявою, оздоблення стін повністю відшароване, підлога вкрита брудом та рештками їжі, потребує ремонту, денне природне світло та свіже повітря практично відсутнє, санітарні вузли брудні та непридатні для використання, постільна білизна зношена та брудна, повна антисанітарія призвела до появи гризунів),» – зазначається у повідомленні. 

За словами правоохоронців, поки одні ув’язнені утримуються в таких умовах, інші ув’язнені мають можливість безперешкодно утримувати та користуватись забороненими предметами, в першу чергу, мобільними телефонами. 

«Лише впродовж двох місяців в ув’язнених виявлено та вилучено понад 30 мобільних телефонів. Та яким чином й за допомогою кого ув’язнені отримують заборонені предмети не встановлено у жодному випадку.  Наявні випадки вилучення заборонених предметів в одного ув’язненого по декілька разів, незважаючи, що взяті під варту особи відповідно до законодавства про попереднє ув’язнення перебувають в камерах під постійним наглядом адміністрації слідчого ізолятора», – коментують в прокуратурі. 

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *