В Україні помер перший пацієнт з діагностованим штамом «Дельта»

Новини Вінниці Новини України Топ

У Києві помер перший пацієнт, в якого виявили штам коронавірусу Дельта. 

Як повідомляє «Українська правда» з посиланням на телеканал «Київ», четверо із шістьох хворих у столиці на цей штам повернулися з Росії. Один із них помер. Штам у всіх пацієнтів було виявлено лабораторно.  

Медики розповідають, що хвороба протікає агресивніше і швидше. Вже на 2-3 день у пацієнтів різко знижується сатурація, хворі не можуть самостійно дихати і потребують переводу в реанімацію. 

Вік пацієнтів – 30-40 років. 

Медики прогнозують різке погіршення епідеміологічної ситуації у столиці у зв’язку з масовою хресною ходою (з нагоди Хрещення Київської Русі), оскільки на ній було багато вірян із Росії. 

Довідково:

Штам коронавірусу «Дельта» вперше виявили восени минулого року в Індії. Саме тому його тривалий час називали індійським, аж поки Всесвітня організація охорони здоров’я не вирішила відмовитися від географічних прив’язок у назвах вірусів.

Штам спершу поширювався в самій Індії, а згодом розповсюдився і на інші країни.

«Дельта», зокрема, призвела до серйозної ковідної кризи в Росії, де останнім часом фіксують все нові й нові рекорди захворюваності. За останніми підрахунками, близько 66% нових випадків інфікування припадає саме на цей штам.

У середині липня генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адганом Гебреєсус заявив, що «Дельта» поширилася вже у щонайменше 111 країнах світу.

«Дельта» залишається недостатньо дослідженою, але, за попередніми оцінками, цей штам є у 1,6 раза заразнішим, ніж штам «Альфа» (британський різновид вірусу), у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації.

У випадку зараження «Дельтою» симптоми можуть бути традиційними для Covid-19 – кашель, лихоманка, втрата відчуття запаху і смаку. Але при цьому дослідник захворювання, професор Тім Спектор, зазначав, що з новим штамом такі симптоми зустрічаються рідше.

Лихоманка залишається досить поширеним симптомом, але втрата нюху більше не є з-поміж топ-10 симптомів, розповідав він.

Отже, найпоширенішими симптомами “Дельти” називають:

  • головний біль
  • біль у горлі
  • нежить

Окрім того, «Дельта» у деяких випадках також може вражати кишківник. Це може спричинити симптоми, які нагадують харчове отруєння, зокрема пронос і блювоту.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *