У Китаї створили найпотужніший в історії програмований квантовий комп’ютер

Новини Світу

Він у мільйони разів потужніший за найкращі класичні комп’ютери.

В Університеті науки і технологій Китаю створили найпотужніший у світі квантовий комп’ютер з назвою Zuchongzhi. Під час його тестувань для обчислень використовували 56 кубітів, тоді як попередній найпотужніший квантовий комп’ютер використовував лише 54 кубіти.

Біт – це одиниця інформації, якою послуговуються для обчислень звичайні комп’ютери. Класичні комп’ютери оперують сотнями мільйонів бітів інформації щохвилини. Один біт при вирішенні задачі може відповідати або 0, або 1 (бути увімкненим чи вимкненим). 

Кубіт – це квантовий біт. Його вражаюча особливість в тому, що він може бути одночасно і 0, і 1. Тобто за допомогою кубіта можна обчислювати усі можливі значення виразів одночасно.

Команда дослідників з Китаю поставила Zuchongzhi завдання з обчислення – змоделювати випадкові квантові ланцюжки. Для його виконання найпотужнішим сучасним комп’ютерам, які працюють із бітами, знадобилося б мінімум 8 років. Zuchongzhi впорався за годину. 

Вражає також те, що цей китайський квантовий комп’ютер може використовувати для обчислень 66 кубітів. Це неймовірна потужність, оскільки з додаванням кожного кубіта обчислювальний потенціал збільшується в геометричній прогресії.

Джерело новини

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *