В Києві на честь загиблого розвідника з Вінниці назвали сквер

Новини Вінниці

10 червня на засідання сесії Київської міської ради було ухвалено рішення про присвоєння одному зі столичних скверів ім’я загиблого розвідника родом з Вінниці, Героя України Максима Шаповала.

Як інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України, ім’ям Героя названо сквер на Повітрофлотському проспекті, 11-13, у Солом’янському районі столиці.

Більшість депутатів це рішення підтримала.

Довідково (за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України)

Народився Максим Михайлович Шаповал 6 липня 1978 року в місті Вінниця у родині військового льотчика. Після закінчення школи обрав професію військового, як його батько й дід, закінчив Військовий інститут Національного технічного університету України та розпочав службу у військових частинах розвідки.

За час служби брав участь у миротворчих операціях. З початку російської збройної агресії Максим Михайлович виконував завдання щодо захисту незалежності і територіальної цілісності України в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Був учасником найбільш важких боїв 2014-2015 років. Безпосередньо брав участь у звільненні декількох окупованих українських міст, боях за стратегічно важливу висоту – Савур-Могилу, а також у плануванні та проведенні розвідувальних рейдів у глибокий тил противника.

У травні 2014 року він командував групою, яка звільняла Донецький аеропорт, та був першим із тих мужніх та сильних духом воїнів, яких навіть ворог, вражений їх безстрашністю та стійкістю, прозвав «кіборгами».

Полковник Максим Шаповал трагічно загинув 27 червня 2017 року внаслідок терористичного акту, спланованого російськими спецслужбами. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

Указом Президента України від 30 червня 2017 року № 169/2017 полковнику Шаповалу Максиму Михайловичу присвоєно військове звання генерал-майора (посмертно). Указом Президента України від 7 вересня 2017 року № 264/2017 за мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності та безпеки держави, самовіддане служіння Українському народові генерал-майору Шаповалу Максиму Михайловичу присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Фото ‒ з сайту ГУР МО України

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *