Вінницьким військовим медикам передали понад 500 примірників наукової літератури вчені з Києва

Новини Вінниці

Нещодавно київські науковці передали до бібліотеки Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону у Вінниці понад 5 сотень примірників наукової літератури.

Як інформує видання «АрміяInform», частину своєї приватної бібліотеки вирішила передати лікувальному закладу член-кореспондент Академії медичних наук, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Антоніна Нагорна. Також її підтримав тимчасовий виконувач обов’язків директора Інституту медицини праці Костянтин Іщейкін.

В публікації зазначається, що Антоніна Максимівна Нагорна є фундаторкою української наукової школи фахівців із питань гігієни, соціальної гігієни, професійного здоров’я працівника. Багато займалась вивченням питань демографії та професійних захворювань. Відтак, і основна частина переданих нею книг стосуються демографічних питань, гігієни праці та профпатологій, а також інфекційних захворювань.

Є серед видань і українсько-англійські словники медичної термінології, зокрема «Ілюстрований медичний словник Дорланда». Він містить понад 120 000 термінів і сьогодні є найбільшим українсько-англійським ілюстрованим медичним словником, що охоплює термінологічні поняття з усіх розділів медицини, фармації, ветеринарії та інших галузей знань, дотичних до медицини. Також науковиця передала збірник авторефератів і деякі кандидатські та докторські роботи своїх учнів. 

«Антоніна Нагорна була співробітником Інституту медицини праці імені Юрія Кундієва НАМН України понад 40 років. За цей час вона зібрала потужну власну наукову бібліотеку, ухвалила рішення віддати її частину нашому закладу, аби дати певний поштовх  ВМКЦ на розвиток не лише лікувальної, а й наукової діяльності. У цьому її підтримав і тимчасовий виконувач обов’язків директора Інституту медицини праці Костянтин Іщейкін. За це я їм щиро вдячний від імені  всього нашого колективу», ‒ прокоментував кореспонденту «АрміяInform» начальник ВМКЦ ЦР  полковник медичної служби Сергій Пашковський. 

Начальник Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону підкреслив, що лікарі закладу активно займаються науковою роботою. Зокрема, фахівці ВМКЦ ЦР були співвиконавцями наукової роботи щодо розробки критеріїв психофізіологічної експертизи осіб льотного складу в Міністерстві оборони України.

За повідомленням, нині за їхньою участю триває наукова робота щодо розробки критеріїв психофізіологічної експертизи операторів безпілотних авіаційних комплексів. Тож отримані видання допоможуть медикам у проведенні наукової діяльності. 

Нагадаємо, раніше на понад 200 книг поповнили бібліотеку військової частини Нацгвардії у Вінниці.

Фото ‒ з сайту «АрміяInform»

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *