З 2022 року в Україні заборонять продавати пластикові пакети: є винятки

Новини Вінниці Новини України

1 червня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який забороняє продаж пластикових пакетів.

Про це повідомляють на офіційному сайті Верховної Ради.

Що передбачає цей законопроєкт?

Законопроєкт забороняє розповсюдження пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм із 1 січня 2022 року в об’єктах роздрібної торгівлі та з 2 січня в об’єктах ресторанного господарства.

Також забороняються розповсюдження поліетиленових пакетів із добавками солей перехідних металів: кобальту, нікелю, заліза (оксорозкладні пластики) та схиляння до купівлі пластикових пакетів.

«Обмеження не поширюються на біорозкладні пакети та надлегкі пластикові пакети завширшки до 225 мм (без бокових складок), завглибшки до 345 мм (з урахуванням бокових складок), завдовжки до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м’яса та продуктів із них, а також сипучих продуктів, льоду, які розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинне паковання», — уточнюється в законопроєкті.

Виробники повинні маркувати біорозкладні пакети згідно з національними стандартами. Підприємства штрафуватимуть, якщо вони видаватимуть оксорозкладні пакети за біорозкладні — від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів.

А за пропозиції купувати пластикові пакети штрафуватимуть від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів. Після цього товари конфісковуватимуть та утилізовуватимуть.

Законопроєктом також передбачено заохочення до виробництва біорозкладних пакетів. Він набере чинности з 1 січня 2022 року.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Джерело новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *