До Міністерства культури та інформаційної політики України подали лист щодо включення до Національного переліку рецепту приготування та подання картоплі по-уланівськи як нематеріальної культурної спадщини Вінниччини. Рецепт, який створила уродженка села Уланів на Вінниччині, на сьогодні відомий не лише в Україні, а й за кордоном.
Як йдеться на Facebook-сторінці голови ОДА Сергія Борзова, на сьогодні проєкт вже на фінальному етапі. Нещодавно лист від департаменту гуманітарної політики облдержадміністрації зареєстрували в Мінкульті.
Відомо, що авторкою відомого рецепту картоплі з часниковою підливою є уродженка Уланова Глафіра Василівна Дорош. Жінка про перше приготування «культової» картоплі розповідала наступне:
«Це було після війни. В їдальні готувала фаршировану м’ясом картоплю, але фаршу не вистачило, то кинула в олію смажити картоплю, а потім вирішила полити часниковим соусом для пиріжків з горохом. Таку страву возили трактористам в поле, бо картопля ріжеться величенькими шматочками, які швидко не вистигали…».
За цей рецепт жінка отримала 5 листопада 1965 року орден Трудового Червоного Прапора. Це був ледь не єдиний випадок в СРСР, коли подібну нагороду присвоїли за рецепт.
Фото з Facebook-сторінки Сергія Борзова
Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці