Вінничанка впродовж десяти років колекціонує традиційні сорочки Східного Поділля (фото, відео)

Новини Вінниці

Вінничанка Тетяна Рихліцька впродовж майже десяти років займається колекціонуванням та дослідженням сорочок Східного Поділля. В колекції жінки ‒ близько сотні старовинних вишиванок.

Як інформує «Суспільне», на сьогодні колекціонерка відшукує рідкісні сорочки по всьому світу. Які не може викупити та повернути до Украни ‒ відтворює на фото.

Такі вишиванки, за словами Тетяни, розповідають про звичаї і традиції східних подолян. Наприклад, дитячі вишиванки створювали із дорослих сорочок.

«В цих сорочках виходили заміж, іноді одягали на великі свята, коли хворіла дитина — загортали. І дуже часто в них ховали», — розповідає майстриня.

Вартість викуплених сорочок або їхніх елементів у колекції Тетяни варіюється від 300 гривень до 500 доларів.

«Я хочу відтворити кожну сорочку, яку неможливо показати, завезти в Україну. Така в мене мета. І потім надрукувати в книжках схеми і сорочки, які ніколи не повернуться в Україну», — говорить колекціонерка.

Кожній сорочці Тетяна присвоює номер і вносить до записника. Кожну досліджує та описує.

Зібрані сорочки майстриня щоліта перебирає, просушує, зберігає в спеціальних кофрах, що пропускають повітря, і нікому не дозволяє міряти. На переконання колекціонерки, ці сорочки ‒ історія. І до неї потрібно ставитись відповідно.

«Я їх не ношу, і нікому не даю носити. Я до них ставлюсь як до експонатів», — каже Тетяна Рихліцька.

Скільки сама вишила сорочок, Тетяна вже й не пам’ятає. Жінка проти переробляння старовинних сорочок. Переконана ‒ їх потрібно зберігати і відтворювати, а різати і переробляти, додавати до інших  неправильно.

Коли відтворить все зібране в колекції, планує організувати виставку, на якій будуть як збережені людьми вишиванки, так і понівечені ними.

Нагадаємо, вінницький «співочий таксист» розробив концепт вишиванки для Ілона Маска.

Фото та відео ‒ «Суспільного»

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *