«Гарантувати постачання газу»: Асоціація міст вимагає від Уряду вирішити проблему гарячої води

Новини Вінниці Новини України Топ

Міський голова Києва Віталій Кличко, як голова Асоціації міст України, висловив спільну позицію органів місцевого самоврядування щодо ситуації навколо постачання гарячої води та газу. За словами Віталія Кличка,  уряд та «Нафтогаз», скасовавши обов’язок НАКу надавати підприємствам теплопостачання газ за фіксованою ціною і без передоплати, залишають 120 міст без гарячої води, а бюджетні установи – без газу. Без гарячої води залишилась і Вінниця.

«Як голова Асоціації міст України я хочу висловити позицію представників місцевого самоврядування. Сьогодні склалася критична ситуація. Із 20 травня припиняється обов’язок НАК “Нафтогаз” постачати підприємствам теплопостачання природний газ за режимом “покладення спеціальних обов’язків”», зазначив Кличко у відеозверненні

Такий режим передбачав, що комунальні «теплоенерго» закуповували газ  за фіксованою ціною, без передоплати. А його скасування означає, що тепер підприємства будуть купувати газ у «Нафтогазу» чи інших постачальників за ринковими умовами.

Віталій Кличко пояснив, що «Нафтогаз» вже виставив «комунальникам» неприйнятні умови.

«Ціна вище 9 грн за 1 кубічний метр, авансова оплата, подобове замовлення обсягів газу, надмірні штрафні санкції навіть за дрібне відхилення від умов НАКу.

Це призведе до стрімкого зростання тарифів для населення та неплатежів за комунальні послуги. А також – до непомірних видатків бюджетів територіальних громад на закупівлю природного газу для садочків, шкіл, лікарень», – заявив мер Києва.

Відтак, Віталій Кличко від імені Асоціації міст України закликав  гарантувати постачання природного газу в достатніх обсягах комунальним підприємствам на умовах післяплати за ціною, що врахована в діючих тарифах на тепло та гарячу воду для населення.

Крім того, він вимагає негайно розблокувати рахунки комунальних підприємств та припинити нарахування непомірних штрафних санкцій.

А також – компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли внаслідок рішень, ухвалених органами державної влади.

Крім того, він закликав ухвалити законопроєкт, що забезпечить реструктуризацію заборгованості комунальних підприємств за спожитий газ, списання штрафних санкцій та відшкодування різниці в тарифах.

Нагадаємо, згідно постанови Кабміну № 444 від 30 квітня 2021 року термін дії регулювання цін для теплокомуненерго закінчується 20 травня, Мінрегіону та Міненерго доручили розібратися з боргами за різницю в тарифах.

З 20 травня у багатьох містах, зокрема і у Вінниці, припинили постачання гарячої води. У «Вінницяміськтеплоенерго» зазначили, що це вимушений крок, спричинений низкою факорів: втрата чинності відповідної Постанови Кабінету Міністрів України, борги «Вінницяміськтеплоенерго» перед НАК «Нафтогаз України», «газова криза» та протести населення проти підвищення тарифів, які відбулися на початку року, а також, як додатковий фактор, ‒ заборгованість населення за спожите тепло.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *