Вінницькі краєзнавці опублікували «агітку» часів Другої світової

Новини Вінниці

«Центр історії Вінниці» опублікував у Facebook нацистську агітаційну листівку «Отцы и дети». Таку листівку, стверджують краєзнавці, нацисти розповсюджували в тилу Червоної Армії, щоб заохочувати радянських військових переходити на їхній бік.

 «Цю листівку розповсюджували в тилу Червоної Армії з метою заохочення радянських військових до переходу на бік ворога. На листівці зображено Й. Сталіна і В. Молотова та фото молодиків-червоноармійців із підписом «Джугашвили – сын Сталина, Скрябин – сын Молотова». На звороті агітки продовження тексту під заголовком «В чем же дело?», звернення до бійців та офіцерів радянської армії», – йдеться у дописі.

У листівці йшлося, що сини Сталіна та Молотова здалися у полон та «не нарадуются жизни в Германии», а їхні батьки «убежали в Самару, за сотни километров от фронта, и оттуда призывают вас бороться до последней капли крови».

До звернення додавалася перепустка, яка нібито гарантувала можливість безпечного переходу на бік Збройних сил нацистської Німеччини з інструкцією подальших дій (російською та німецькою мовами). У «Центрі історії Вінниці» зазначають, що особливо цікавим та тривожним видається напис: «Листовка мной взьята у л-та Дорохина во время читки ек. 25.4.42 и сдана в особый отдел». За читання або зберігання такого роду агіток на радянського військового могло чекати серйозне покарання.

Цінний документ подарував Сергій Леонідович Калитко для фондів майбутнього Музею Вінниці у 2017 р.

Возможно, это изображение (1 человек)
Возможно, это изображение (текст «Ð чем же дело? тургенева, отказались сотни фронта, оттуда призывают убедились глазамив угашвили многолетнего председателя сталин советского родных вашу, другу: которой строилась вся бойцы гонят верную смерть3 скот, чтобыу что вашей опомнитесь! ведь любящих только стадо народ! неужели года преступной убили еловека! задумайтесь над этим сделайте единственно возможные выводы поверните штыки против ваших угнетателей сбросьте их своей шеи! Angehörigen пропуск»)

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *