Лікар з Вінниці розповів, як ще студентом став ліквідатором аварії на ЧАЕС (відео)

Відео Новини Вінниці Топ

Лікар Вінницької обласної лікарні імені Пирогова Юрій Потєха – ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ІІ категорії. Спеціально для YouTube каналу Вінниця Now він розповів, як ще студентом був направлений у 30-тикілометрову зону відчуження.

За словами медика, юнаків з п’ятого курсу Вінницького медуніверситету, серед яких був і він, відправили у «зону» за усним розпорядженням заступника міністра охорони здоров’я УРСР. Він каже, що брати на себе відповідальність видавати офіційні розпорядження, як і розповідати населенню про справжні масштаби трагедії, радянські чиновники боялись.

«Пам’ятаю, двадцять другого травня збирає нас, юнаків з п’ятого курсу, ректор медичного університету і каже, що за усним розпорядженням заступника міністра охорони здоров’я України, ми направляємось, щоб надавати медичну допомогу у Житомирську область. Нам було дуже дивно, чому розпорядження усне. Думаю, чиновники були налякані і самі не знали, як вийти із ситуації. В Житомирі нас зібрали у актовій залі та сказали, що ми маємо їхати у зону відчуження допомагати населенню – проводити йодну профілактику та розповідати про можливі наслідки катастрофи», – стверджує Юрій Потєха

Ліквідатор каже, що разом з однокурсниками відвідав кілька сіл в ураженній радіацією зоні, де пояснював місцевим мешканцям що таке радіація та в чому її небезпека. Однак зізнається, що і гадки не мав про те, на яку небезпеку насправді наражався:  

«Ми, юнаки, були у кількох селах. Ходили по подвір’ях, говорили людям, що наслідки аварії на ЧАЕС можуть призводити до онкологічних паталогій, що радіація впливає на щитоподібну залозу, тому прийом йоду необхідний. Все це, ми, як медики, добре знали. Але скажу по правді: ми навіть не могли подумати, наскільки це велика небезпека. Можна навіть провести паралель із пандемією коронавірусу. Радіація – такий самий невидимий ворог».

Вже сьогодні, коли замовчувана радянською владою інформація про масштаб катастрофи на ЧАЕС давно відома, Юрій Потєха каже: навіть з нинішнім багажем знань не відмовився б допомагати людям у зоні відчуження, оскільки це його обов’язок як медика.

«Чи відправився я у зону відчуження, якби знав масштаби трагедії? По-перше, тоді я їх не розумів, по-друге – я обрав таку професію, яка зобов’язує допомагати людям: як тоді, так і зараз, під час коронавірусу. Ніхто з моїх колег тоді не відмовився їхати у ту зону. Бажання, безумовно, не було, але ми знали, що це наш обов’язок», – чесно говорить лікар.

Нагадаємо, 35 років тому сталася страшна техногенна катастрофа, наслідки якої людство переживає й досі – Чорнобильська аварія. За екологічними наслідками вибухи на ЧАЕС перетворилися на трагедію планетарного масштабу.

Серед перших в «ядерному пеклі» опинилися понад чотири тисячі вінничан: пожежники, військові, медики, правоохоронці, добровольці.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *