В Іллінцях борються за збереження ландшафту всесвітньо відомого кратеру (відео)

Відео Новини Вінниці Топ

Відомий на весь світ Іллінецький кратер зазнає інтенсивної господарської руйнації ландшафту: розорюються схили, прибережні захисні смуги, пасовища та луки, територія природно-заповідного фонду. На ці порушення звернув увагу депутат Іллінецької міської ради від «Європейської Солідарності» Сергій Беднарчук. Завдяки зверненням депутата, у поодиноких випадках, громада отримала компенсації від фермерів-правопорушників.

Про боротьбу з незаконним розорюванням земель та за захист інтересів громади Сергій Беднарчук розповів у своєму авторському відеоблозі на  YouTube каналі Вінниця NOW.

Сергій Беднарчук

«Ліворуч від мене знаходиться земельна ділянка площею понад чотири гектари, яка минулого року була розорана, про що були написані відповідні скарги. Цього ж року на цю земельну ділянку були вироблені документи на сінокосіння, і вона була передана в оренду. Відтепер кошти за її оренду будуть надходити до нашої громади», – каже Сергій Беднарчук.

Для довідки:

Іллінецький кратер — астроблема у Вінницькій області віком близько 400 млн років. Кратер утворився внаслідок зіткнення космічного тіла масою близько 40 млн тонн і діаметром близько 300 метрів з твердими породами українського кристалічного щита.

Поблизу кратеру знайдено найбільший у світі агат, зріз якого перебуває в Музеї природознавства Берліна.

У Вінниці регулярно відбуваються міжнародні конференції «КАММАК — Комети, астероїди, метеори, метеорити, астроблеми, кратери», присвячені проблемам взаємодії малих тіл Сонячної системи з планетами й утворенню ударно-вибухових геоструктур. І Вінницю обрано місцем для конференцій зокрема тому, що поблизу розташована найдавніша в Україні астроблема.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *