Петиції та протести: у Вінниці жителі мікрорайону Поділля борються за скасування будівництва муніципального житла

Новини Вінниці

У Вінниці на вулиці Анатолія Бортняка в мікрорайоні Поділля розпочалися підготовчі роботи з будівництва муніципального житла. Мешканці навколишніх будинках протестують проти будівництва багатоповерхівки, адже кажуть ‒ ситуація з заторами стане взагалі катастрофічною. До того ж, в сусідніх будинках, на думку мешканців, можливі перебої у водопостачанні та подачі електроенергії. Нещодавно вінничани вже виходили на протест та були готові перекривати вулицю Зодчих. Також було зареєстровано відповідну петицію до міської влади з вимогою скасувати підготовчі роботи та подальше будівництво.

Як повідомляло видання «Вінниця.інфо», 15 квітня жителі мікрорайону вийшли на протест проти будівництва багатоповерхового муніципального будинку навпроти новозбудованої 24-ї гімназії. Майже сотня вінничан, які мешкають в сусідніх будинках, казали, що коли купували квартири, то в документах про багатоповерхівку не йшлось. Зараз підрядник приступив до робіт, а територію огородили парканом. Люди ж були категорично проти і збиралися перекривати рух по вулиці Зодчих.

В пошуках «важелів впливу» на міську владу вінничани також зареєстрували 16 квітня петицію. Звернення за лічені дні зібрало необхідні 350 голосів (загалом, його на сьогодні підтримали 380 вінничан) і 19 квітня було прийняте на розгляд міськради.

У своїй петиції вінничанин Сергій Байдалюк вимагає «Припинити підготовчі (будівельні) роботи та скасувати рішення міської ради про будівництво муніципального житла по вул. Бортняка (навпроти гімназії 24) до проведення громадських слухань».

«Згідно з планом Вінницької міськради по вулиці Анатолія Бортняка на земельній ділянці у 0,3889 га розпочались підготовчі роботи/будівництво муніципального житла у вигляді багатоповерхового будинку. На думку мешканців сусідніх будинків це стовідсотково призведе до ще більшого транспортного навантаження на вулицю Бортняка, а саме: заторів у пікові години, проблем з паркувальними місцями, яких і так не вистачає, а також до підвищення ризику для дітей, які буду перетинати завантажену і запарковану з усіх боків вулицю.

Також будівництво неминуче призведе і вже призводить до шуму, ускладненню пішоходного и автомобільного руху (вже зараз частіна тротуарів занята територію буд. майданчика), забрудненню повітря, зниження рівня денного освітлення сусідніх будинків і скоріше за все до перебоїв у електро- і водопосточанні в них», ‒ зазначено в петиції.

Відтак, в якості альтернативи автор звернення пропонує замість будинку на цій території побудувати паркувальну зону, яка допоможе розвантажити сусідні вулиці і двори. В іншому випадку, зазначено в зверненні, вул. Бортняка і двори її будинків стануть ще більш запаркованими і небезпечними, перш за все для сотень дітей, які живуть на цій вулиці і які йдуть по ній у гімназію №24.

Інший варіант, який також, за словами чоловіка, міг би влаштувати мешканців, це будівництво на даній ділянці дитячого садочку або спортивного стадіону.

До слова, на даній території вже запроваджено обмеження руху для пішоходів. Як повідомляється на сайті міськради, з 18 квітня запроваджується обмеження на одному з тротуарів на ділянці вулиця Бортняка від будинку №2 до будинку №14 в напрямку руху до вулиці Зодчих.

«На період будівництва буде встановлено захисно-охоронну огорожу, яка є обов’язковою вимогою на час будівництва для забезпечення  безпеки пішоходів. Після завершення будівництво можливість користування тротуаром буде відновлена», ‒ зазначено в повідомленні.

Фото ‒ видання «Вінниця.інфо»

Головні новини дня – в нашому Telegram-каналі

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *