Без імунітету та з високою заразністю: у світі масово поширюється бразильський варіант коронавірусу

Новини Світу Новини України

У Бразилії стрімко поширюється новий варіант коронавірусу P.1. Він є заразнішим і небезпечнішим за інші, адже ним інфікуються люди, які вже перехворіли на COVID-19.

Як пише видання Deutsche Welle, уперше його виявили на початку січня саме в Бразилії. Зараз у країні спостерігається смертність понад три тисячі осіб на добу, а 90% заражень — це варіант P.1. Крім Бразилії, його зафіксували також у Мексиці, Колумбії, Бельгії, Швеції та інших країнах.

Коронавірус варіанту P.1

Варіант P.1 має 17 мутацій, три з яких містяться в спайковому білку, який полегшує проникнення вірусу в клітини людського організму. Одна з них — E484K — є найнебезпечнішою, оскільки через неї організм «ігнорує» імунну відповідь і люди заражаються повторно.

Видання припускає, що захворювання внаслідок інфікування цим варіантом вірусу протікає не складніше за звичайний SARS-CoV-2, але він є більш заразним. У Бразилії це призвело до перевантаження медичної системи і, як наслідок, високої смертності.

Ефективність вакцин проти коронавірусу P.1

Реальну ефективність вакцин проти бразильського варіанту коронавірусу поки що не досліджено, однак відповідно до результатів лабораторних випробувань вакцин AstraZeneca та BioNTech/Pfizer, антитіла, що виробляються внаслідок застосування цих препаратів, можуть нейтралізувати P.1, але проти нього вони є менш ефективними, ніж проти звичайного штаму.

Джерело новини

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *