Майже 130 гривень за кубометр води: турбівчанам пропонують тариф, у п’ять разів більший за вінницький (відео)

Відео Новини Вінниці Топ

Турбівська селищна рада підвущує тарифи на водопостачання та водовідведення у три рази. Відповідно до проєкту рішення виконкому, кубометр води у громаді має коштувати 38 гривень, а вартість водовідведення – 88,63 гривень. Разом – 126,63 гривні.

Документ поки не затверджений сесією селищної ради та має бути винесений на обговорення громади, однак, мешканці Турбова самі зібрались на мітинг проти підвищення тарифів, не чекаючи запрошень.

«Я організував громадські слухання, тому що селищна рада хотіла провести їх тихо, приховано. Звісно, охочих взяти участь було багато, але ми вирішили зібратись у достатньо невеликій кількості через карантинні обмеження», – розповів нашому виданню депутат селищної ради Турбова, голова фракції «Європейської Солідарності» Сергій Огородник.

Під час зборів люди висловили думку, що просто не «потягнуть» таких тарифів і попросили якщо і підіймати їх, то поступово, а не одразу в три рази.

«Як і всі, я не згодна з таким великим підвищенням цін. Якщо вже без цього не можна, то хоч поступово тарифи піднімайте, але ж не в три рази»,- впевнена турбівчанка Галина Тригуб.

«Я живу в будинку по вулиці Миру,94. Більшість його мешканців – літні люди, які не в змозі платити за такими тарифами. Ніхто таких великих цін не витягне»,- додає місцевий мешканець Георгій Ворончук.

На думку Сергія Огородника, проблема підвищення тарифів напряму випливає з проблеми рівня кваліфікації місцевої влади. Її корінь, каже опозиційний депутат, криється у незбалансованому бюджеті громади, прийняття якого фракція ЄС бойкотувала.

«Ми не голосували за бюджет, який призвів до підвищення тарифів, тому що у нього не були закладені інтереси громади. Наш план дій – підняти питання про збалансування бюджету», – каже він.

Пан Сергій стверджує: бюджет Турбівської громади – 150 мільйонів гривень, при цьому значні кошти витрачаються на утримання роздутого штату виконавчих органів.

«У зв’язку з пандемією та іншими об’єктивними та суб’єктивними чинниками, економічна ситуація в усій країні складна, все дорожчає, але у подорожчанні тарифів у нашій громаді, до того ж такому значному подорожчанні, немає доцільності. Для підтримки тарифів на діючому рівні не треба навіть зменшувати статті видатків бюджету, достатньо буде оптимізувати роботу селищної ради: не виплачувати надбавки та премії, якщо вони необґрунтовані, неефективних працівників є сенс звільнити. Зараз такий час, що потрібно заощаджувати», – пропонує свій план  дій голова фракції ЄС.   

До слова, у Вінниці діючі тариф на водопостачання та водовідведення разом складає 23,6 гривень за кубометр – це більш, ніж в п’ять разів дешевше за тариф, який пропонують встановити у Турбові.

Додамо, що сюжет про підвищення тарифів у Турбові можна подивитись на YouTube-каналі Вінниця.Now:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *