Вінничан запрошують на глобальний кліматичний страйк

Новини Вінниці

19 березня відбудеться Глобальний страйк за клімат, ініційований проектом «Fridays For Future». Як йдеться в анонсі події на Facebook, безліч міст з усіх куточків світу в цей день вимагатимуть заходів запобігання зміні клімату. Долучитися до події запрошують і вінничан.

Борці за збереження природи анонсують наступні вимоги:

1) Амбітний Національно-визначений внесок в Україні.
Україна має затвердити ціль по скороченню викидів парникових газів до 2030 року до рівня 72% від 1990 року.

2) Прийняти вуглецеву нейтральність до 2050 року.
Вуглецева нейтральність до 2050 року – тільки так ми дотримаємося цілей Паризької Угоди 2015 року для запобігання антропогенній зміні клімату. Це юридично зобов’яже Україну дотримуватися зеленого курсу та гарантуватиме дотримання Україною Європейського Зеленого Курсу та Угоди про асоціацію ЄС-Україна.

3) Впровадити Кліматичну освіту в Україні.
Населення України має знати, як зробити життя українців більш екологічним, що впливає на зміну клімату та які наслідки від кліматичної кризи ми очікуємо, якщо наша влада буде і далі нам давати пусті обіцянки.

4) Оголошення Надзвичайного Кліматичного Стану в Україні.
Таким чином наш уряд підніме екологічну та кліматичну повістку на національному рівні. Climate Emergency Declaration (CED) визнано у Європі, Європейським Парламентом та рядом урядів-членів Європейського Союзу, Великою Британією та Ватиканом. Загалом його оголосили влади різних рівнів в 33 країнах світу.

Страйк має розпочатися 19 березня о 15:00 біля будівлі Вінницької обласної державної адміністрації (вулиця Соборна, 70).

Потенційним учасникам акції нагадують про карантинні обмеження, просять мати з собою маски та зберігати соціальну дистанцію.

Варто зазначити, що цього дня мають відбутися подібні акції в інших містах України:

1) Київ. 10:00, Кабінет Міністрів України;

2) Харків. 14:00, Пам’ятник Тарасу Шевченку;

3) Запоріжжя. Ліцей Перспектива, вул. Героїв 55-ї бригади, 3б 15:00;

4) Миколаїв. 12:00, Міськвиконком;

5) Вознесенськ, Миколаївська обл. 11:30, біля Виконкому;

6) Львів. 2 події:

9:00, перед Львівською ОДА;

13:00, перед Львівською ОДА;

7) Стрий, Львівська обл. 15:00, Пам’ятник Будителям;

8) Маріуполь, 15:00, Театральна площа;

9) Кропивницький, 15:00, Площа Героїв Майдану.

Довідково:

Рух «Fridays For Future» є однією з версій всесвітнього шкільного руху заради клімату.

«Шкільний страйк заради клімату», також відомий як «П’ятниці за майбутнє» («Fridays for Future»), «Молодь за клімат» («Youth for Climate») та «Молодіжний страйк за клімат» («Youth Strike 4 Climate») ― це міжнародний рух школярів, які вирішують не відвідувати заняття, а замість цього брати участь у демонстраціях, щоб вимагати заходів для запобігання подальшому глобальному потеплінню та зміні клімату. Широка організація та популіризація компанії розпочалися, коли кліматична активістка Ґрета Тунберг влаштувала акцію у серпні 2018 року під шведським парламентом (Риксдагом), тримаючи плакат з написом: «Skolstrejk för klimatet» («Шкільний страйк заради клімату»).

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *