“Пігулковий флешмоб”: чому підлітки безконтрольно приймають ліки та що відомо про челендж в ТіkТоk

Новини України

Декілька фактично однакових випадків сталися всього за кілька днів у Київській і Черкаській областях, а також у столиці.

Новина про школярів, які отруїлися спазмолітиками сколихнула суспільство: декілька фактично однакових випадків сталися всього за кілька днів у Київській і Черкаській областях, а також у столиці.  За однією з версій поліції, напитися пігулок підлітків підштовхнуло відео в ТіkТоk.

Утім, знайти той челендж не вдалося.

Щонайменше п’ять підлітків постраждали лише за останні два дні: дві школярки наковталися таблеток у Боярці (одна дівчина померла), потім — дві учениці прийняли велику дозу ліків в Умані, в Києві 15-річного хлопця шпиталізували з отруєнням.

Одна з версій правоохоронців каже про те, що напитися ліків підлітків підштовхнуло відео в соцмережі ТіkТоk. Челендж “випий 40 пігулок і подивися, що буде” — ця новина сколихнула й соцмережі. Групи та форуми для батьків переповнені застереженнями про новий небезпечний флешмоб. Додають і скріншоти самих відео, однак зазначають, що зараз їх у ТіkТоk вже не знайти, бо після інциденту відео зникли.

Своєю чергою, західні ЗМІ ще у вересні минулого року писали про небезпечні відео в Мережі, які спонукають підлітків приймати велику кількість ліків за один раз, аби викликати галюцинації. Тоді від передозування одним із препаратів загинула 15-річна дівчинка з Оклахоми.

Намагався знайти “пігулковий челендж” айтівець та експерт із кібербезпеки Павло Бєлоусов.

“Є якісь історії, які  закликають спробувати якісь невинні такі речі. Щодо пігулок, то це було про активоване вугілля. Більш серйозні не бачив”, — розповів він.

Проте не виключено, що ці відео могли й швидко видалити.

“Це не означає, що воно зникло з Інтернету. ТіkТоk — це лише одна платформа і певна аудиторія. Є ще купа платформ і месенджерів, куди могли це відео опублікувати. Тобто воно з’явилось, його завантажили і пошири іншими майданчиками. Воно там гуляє в закритих чатах. Тому ми його не побачимо”, — пояснив експерт з безпеки.

Отже, навіть за усіх старань кіберполіції, повної гарантії, що таке відео не з’являтиметься знову і знову, немає. Тому батькам експерти радять спробувати запобігати небезпеці, для цього є спеціальні додатки.

“Можна використовувати програми, які створені спеціально для дітей. Наприклад, дитячі версії, до яких теж не весь контент може потрапити. Особливо стосовно відео, там дуже обмежено, його можна контролювати та зменшити цей обсяг”, — розповів Дмитро Бєлоусов. 

Експерт радить підписуватися на сторінки чи хештеги, а також  додаватися в чати, в яких сидять ваші діти. Час від часу цікавитись, про що вони там спілкуються, які з’являються нові тренди та челенджі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *