Більше помічників, менше доповідей: до регламенту Вінницької облради пропонуються зміни

Новини Вінниці

На сайті Вінницької обласної ради опубліковано проєкт рішення, що вносить зміни до її регламенту. Документом пропонується зменшити час для доповідей під час сесій та збільшити дозволену кількість помічників-консультантів, яких може мати кожен депутат.

Так, час на доповіді під час сесій пропонується обмежити 10 хвилинами, тоді як зараз депутатам дозволені виступи тривалістю до 20 хвилин. На співдоповіді та інформацію планується виділити до 5 хвилин (зараз регламентом передбачено 10 хвилин).

Крім того, передбачається дозволити депутатам облради мати до 5 помічників-консультантів на громадських засадах, при тому що зараз дозволено 4.

Нагадаємо, чинний регламент обласної ради VIII скликання  був ухвалений 20 листопада під час першої сесії.

Суперечливий регламент

Документ налічує, що налічує 35 сторінок, передбачає проведення сесій облради кожної третьої п’ятниці місяця, але не рідше одного разу на два місяці. До того ж, регламент встановив, що підставою для відсутності депутата на пленарному засіданні Ради чи засіданні постійної комісії є виконання депутатом у цей час доручень Ради та інші поважні причини: тимчасова непрацездатність, інші обставини, коли згідно з законодавством працівнику надається відпустка, документально підтверджені транспортні перешкоди. Депутат, який з поважних причин не може взяти участь у пленарному засіданні Ради чи у засіданні постійної комісії, повинен завчасно повідомити про це голову Ради чи голову відповідної постійної комісії.

Втім, документ не обійшовся і без суперечливих положень. На них, зокрема, наголошував очільник фракції «Європейської Солідарності» в облраді Андрій Гижко. Він стверджував, що основний документ «Про регламент Вінницької обласної ради» прийнятий поспіхом, не демократичний і містить ряд суперечностей.

Серед суперечностей, на які вказував Андрій Гижко – відсутність у регламенті поняття про президію облради, засідання якої, втім, передбачені документом.

 «В документі відмінено поняття про президію обласної ради. Разом з тим, дев’ята глава регламенту називається «проведення засідань обласної ради, засідань президії обласної ради…». Умовно кажучи 5 сторінка не узгоджується з 35-ю», – стверджував депутат.

Та найбільше дискусій викликало збільшення штату апарату облради майже вдвічі, що передбачає додаткові витрати на суму щонайменше 12 мільйонів гривень.

«У раді 7-го скликання було 56 працівників в апараті обласної ради. На сьогодні більшістю проголосовано, що штатна чисельність апарату складає 95 осіб! Це вилиється в 12 мільйонів гривень. На сьогодні оплата праці 56 працівників обходиться 15 млн гривень на рік. При зростанні до 95 працівників тільки видатки на зарплату будуть складати 24,5 млн грн. Ще є поняття «утримання», яке теж зросте. Тобто, плюс 12,5 млн грн на зарплату і утримання. В умовах економічного дефіциту, в умовах коли кожна вільна копійка повинна направлятись на закупівлю кисню, ліків, в умовах коронавірусу – нонсенс викидати такі кошти на розширення апарату. В нас і так на 1 грудня по обласному бюджету мінус 130 млн грн», – зазначав Андрій Гижко.

До слова, у нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *