Карантину бути. Все закриють з 8 січня – МОЗ

Новини Вінниці Новини України

Міністерство охорони здоров’я не планує скасовувати чи переносити карантин. Все буде, як і планувалося з 8 по 24 січня. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Багато запитують, що в нас падає кількість хворих, чи плануєте переносити чи скасовувати цей карантин”, – сказав він.

Степанов пояснив, що МОЗ прогнозує збільшення випадків захворюваності на коронавірус після новорічних свят у січні. Водночас очікується і сезонний спалах грипу.

“Отже те, що стосується проведення жорсткого карантину з 8 по 24 січня, ми не збираємося вносити зміни”, – зазначив міністр.

Минулої доби в Україні зафіксували 4 385 нових випадків Covid-19. За минулу добу померли 75 людей, одужали – 7 191. До лікарень потрапили 1 588 людей.

Всього за минулий тиждень в Україні виявили 59 тис. 381 новий випадок Covid-19. Позаминулого тижня ця кількість була 70 тис.

Крім того, минулого тижня було госпіталізовано 15 тис. 907 людей.

Загальна кількість людей, які на сьогодні перебувають в лікарнях, – понад 25 тис.

Чи є спад?

У листопаді в Україні були значно вищі показники захворювань. Але тоді робили і більше тестів.

У дні, коли МОЗ повідомляв про понад 16 тис. нових хворих, кількість тестувань становила близько 70 тисяч. А тоді, коли статистика падала, були нижчими і показники тестувань.

коронавірус

За минулу добу, коли виявили 4 тисячі випадків, тестів методом ПЛР зробили 12 225.

Однак уряд наполягає: якщо менше людей хворіє, то і тестів роблять менше.

З такою позицією не погоджуються експерти. Зокрема, з Київської школи економіки, які проаналізували ковідну статистику в Україні.

Там кажуть, що зменшення виявлених випадків напряму пов’язане зі зменшенням обсягів тестування та затримками із потраплянням даних до статистичних звітів.

“Наша система тестування діє пасивно. Вона не є інструментом виявлення коронавірусу у популяції. Вона є інструментом виявлення тяжких хворих. Наша система сидить і чекає, поки людина сама докладе зусиль, щоб її протестували”, – каже керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Павло Ковтонюк.

Він зауважує, що причин, через які люди не тестуються, багато: від самопочуття людини до її фінансових можливостей.

Уряду радять задля реальної картини захворюваності слід робити близько 200 тисяч тестів на добу, а не 40 чи 12 тисяч, як робиться зараз.

Від коронавірусу в Україні офіційно вже померли понад 17 тисяч людей. При цьому 9 тисяч – за два останні місяці.

У жовтні 2020 року кількість смертей в Україні з усіх причин збільшилась приблизно на 20%. Експерти припускають, що від коронавірусу в Україні померло набагато більше людей, ніж показує статистика, але реальних масштабів ніхто не знає.

Що закриють?

Що означає карантин, який має початися в Україні з 8 січня. Це заборона на роботу ТРЦ, кафе та ресторанів (крім доставки та замовлень “на виніс”), кінотеатрів, спортзалів та магазинів непродовольчих товарів.

Окрім того, на канікули відправлять усі навчальні заклади, окрім дитсадків.

Проведення будь-яких масових заходів на період карантину буде заборонено. Виняток – професійні спортивні заходи за умови відсутності глядачів.

карантин

Натомість громадський транспорт продовжить роботу.

Також працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки, готелі та пошта.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов також розповів, що перукарні та салони краси так само продовжать роботу, але лише за передзаписом – без очікування клієнтів у приміщенні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *