«Чорні лісоруби» вирубали дерев на чверть мільярда гривень

Новини Вінниці

Протягом 10 місяців поточного року збитки від незаконної вирубки лісу склали 234,4 млн грн, а найбільша сума збитків – понад 37 млн грн, завдана вирубками лісу у Вінницькій області. Про це повідомляє пресслужба Державної екологічної інспекції з посиланням на слова очільника відомства Андрія Мальованого.

Як зазначив Мальований, сума збитків розрахована лише за офіційно зафіксованими вирубками. Однак дуже багато випадків знищення лісу сьогодні приховується від ДЕІ лісгоспами, а тому реальна цифра шкоди – значно вища.

«Сьогодні колосальні масштаби вирубок приховуються лісгоспами. Під час санітарної рубки лісники нерідко видаляють здорові дерева, маркують, як дрова, і офіційно продають за копійки. А справжня сума йде у кишені працівників лісгоспу», – сказав Мальований.

За його словами, для того, щоб «чорні лісоруби» припинили порушувати природоохоронне законодавство і рубати дерева, необхідно затвердити вищі штрафи та нові такси для розрахування збитків.

Так, на сьогодні порушник зобов’язаний сплатити всього 42 грн за незаконне видалення дерева, діаметром до 10 сантиметрів. Такси, за якими розраховується розмір збитків, застаріли. Мізерними залишаються і суми штрафів за вирубку лісу – це 510–1020 гривень. Щоб застерегти потенційних порушників від протиправних дій, санкції необхідно переглядати.

У Держекоінспекції наголосили, що вже мають декілька напрацювань: зміни до методик розрахування збитків, проєкти нових нормативно-правових актів та законів, якими покарання для порушників будуть підвищені.

Крім того, для протидії вирубці лісу необхідно доопрацювати систему електронного обігу деревини, а також охопити всю площу українських лісів сертифікатом Forest Stewardship Council.

«Потрібно доопрацювати систему електронного обігу деревини, щоб охопити весь лісовий масив України і мати змогу контролювати шлях кожного дерева. Також важливо повністю сертифікувати українські ліси, отримавши маркування Forest Stewardship Council. Наявність сертифікату стане перешкодою у нелегальній вирубці та продажу дерева», – наголосив голова Держекоінспекції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *