Вибори закінчилися, а інтрига залишається

Новини Вінниці

Вінницька міська територіальна виборча комісія нарешті оголосила офіційні результати виборів голови Вінницької міської ОТГ. Згідно із даними комісії чинний мер Сергій Моргунов набрав 65,93% голосів, а його найближчий конкурент Сергій Кудлаєнко – 13,04%. Начебто результат передбачений, але є певні тенденції, які не впадати в очі, на перший погляд.

По-перше, до офіційного старту виборчої кампанії соціологічна група «Рейтинг» давала Сергію Моргунову майже 72%, а Сергію Кудлаєнку – лише 6%. Це свідчить про те, що тоді вінничани не бачили альтернативи чинному меру. Тож ріст рейтингу основного конкурента Моргунова більш ніж у 2 рази! (за офіційними даними ТВК) лише за місяць кампанії свідчить, що містяни почали асоціювати Сергія Кудлаєнка із реальною противагою чинній міській владі.

По-друге, екзит-пол Савіка Шустера в ніч виборів показав, що за Сергія Моргунова віддали голоси 66%, а за Сергія Кудлаєнка – 11,87%. Тож затягування з офіційним оприлюдненням результатів виборів, може свідчити про можливе намагання команди чинного мера «підтягнути»офіційні результати до даних екзит-полу. Адже Вінниця стала одним з останніх обласних центрів в Україні, яка подала дані до ЦВК. Отже, реальний результат виборів міг бути не кардинально, але все ж таки іншим.

По-третє, пандемія коронавірусу зіграла свою роль у низькій явці виборців. На виборчі дільниці дійшов саме електорат Сергія Моргунова, який звик підтримувати владу. У той час як виборці Кудлаєнка (молодь та середній клас) вирішили не ризикувати своїм здоров’ям та залишились вдома. При більшій мобілізації виборців картина виборів могла б бути іншою.

Враховуючи вищенаведені фактори, можна констатувати, що якби Сергій Кудлаєнко розпочав свою виборчу кампанію не за місяць, а за рік до виборів, то цілком ймовірно, вважаючи на динаміку росту, на вінничан очікував би, як мінімум, другий тур виборів. Основному конкуренту Моргунова банально не стачило часу для підняття пізнаваності та донесення своє позиції до виборців. З іншого боку несуттєве, але все ж таки падіння рейтингу Сергія Моргунова у порівнянні з даними соціології свідчить про те, що мешканці Вінниці почали втомлюватись від безальтернативності чинної влади та бажають змін.

Отже, виборчі перегони у Вінниці закінчилися, але інтрига залишається. Ця інтрига полягає в тому, чи зможе у найближчому майбутньому Сергій Кудлаєнко, знаходячись в опозиції до чинної міської влади, стати тим «електоральним магнітом» навколо якого об’єднаються ті, хто зараз не дійшов на виборчі дільниці й ті, хто неминуче розчаруються у новому-старому мері, на чергових місцевих виборах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *