Рада дозволила українцям змінювати по батькові

Новини України

Верховна рада підтримала у другому читанні та в цілому проєкт закону, який дозволяє фізичній особі змінювати по батькові.

За законопроєкт №2450 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові” проголосували 259 народних депутатів, проти виступили 5 парламентарів, утрималися 50.

Чинне законодавство вільно дозволяє фізичній особі змінювати ім’я або прізвище, але в ньому не передбачено право зміни по батькові. Тому законом пропонується затвердити, що особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я і (або) по батькові.

Дитина, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище, ім’я та по батькові за згодою батьків (або одного з батьків, якщо інший помер, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини і т.п.). У разі якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено опіку, зміна прізвища, імені або по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

У разі заперечення одним із батьків щодо зміни по батькові дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *