Як поліція Вінниччини працюватиме під час місцевих виборів (ВІДЕО)

Новини Вінниці

Про роботу поліції під час виборчого процесу розповів сьогодні на спільній пресконференції з представниками Громадянської мережі ОПОРА начальник Управління превентивної діяльності Ігор Волокітенко. Про це повідомляє відділ комунікації ГУНП в області.

За словами Ігоря Волокітенка, поліція області готова до забезпечення правопорядку під час передвиборчого процесу та проведення місцевих виборів, для цього є необхідні сили та засоби.

Згідно змін до  Виборчого кодексу  поліцейські  заступатимуть на службу на виборчих дільницях не пізніше ніж за 8 днів до проведення голосування.

Ігор Волокітенко розповів, що цьогоріч виборчі перегони проходитимуть в специфічних умовах з врахуванням карантинних обмежень, введених на території держави. Відтак, поліцейські стежитимуть і за дотриманням законодавства в цій сфері аби запобігти поширенню корона вірусної хвороби та зберегти здоров’я населення.

“Нами проводиться роз’яснювальна робота, аби донести до всіх учасників виборчого процесу про діючі правила з дотримання карантину відповідно до епідеміологічної ситуації в регіоні”, – сказав капітан поліції.

Ігор Волокітенко наголосив на адміністративній та кримінальній відповідальності за порушення виборчого законодавства. Так, за підкуп виборців, приміром, згідно ст.160 КК України передбачено покарання – до 7 років ув’язнення. Зазвичай найбільш поширеними адміністративними правопорушеннями під час виборів є:  виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск  – ст.212(12) КУпАП, порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях – 212(14), за що передбачені суттєві штрафи – до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За порушення карантинних вимог під час проведення масових заходів та зібрань в ході передвиборчої агітації притягуватимуться до відповідальності їх організатори.

“Треба пам’ятати про існуючі обмеження, соціальну дистанцію, дозволену кількість кількість учасників зібрань в залежності від площі приміщення та  наявність у них засобів індивідуального захисту”,- підкреслив представник поліції.

Ігор Волокітенко зазначив, що основне завдання поліції під час виборчого процесу  – забезпечити, аби вибори пройшли в межах законності . Відтак закликав громадян повідомляти про  виявлені порушення на спецлінію поліції «102». З 5 вересня  в обласному главку поліції  в посиленому режимі працює Ситуаційний центр, який збирає та аналізує всю інформацію про можливі порушення під час виборчого процесу для оперативного реагування. Також налагоджено дієву комунікацію зі спостерігачами ГО “ОПОРА”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *