На «Вінницькій птахофабриці» провели масштабне об’єктове навчання з цивільного захисту по ліквідації наслідків аварії з викидом аміаку

Новини Вінниці

У філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» Групи МХП провели масштабні навчання з техногенної безпеки за участю державних служб ДСНС Ладижина та Вінниці. Згідно з умовами сценарію, на території фабрики відбулась розгерметизація аміачного резервуару, що призвело до розповсюдження отруйної речовини. Внаслідок чого постраждав водій спецавтомобіля.

На ліквідацію катастрофи рятувальникам та задіяним працівникам підприємства знадобилось 20 хвилин. Діяли професійно та злагоджено. Віталій Болдарьов, начальник відділу пожежної та техногенної безпеки філії «Переробний комплекс» ТОВ «Вінницька птахофабрика» розповів, що подібні масштабні навчання за участю державних служб ДСНС Ладижина та Вінниці, добровільної пожежної дружини, працівників підприємства, медперсоналу та служби безпеки—проводяться двічі на рік і є особливо важливими, з огляду на специфіку підприємства.

– В реальній ситуації при серйозному витоку аміаку на комбінаті, вводиться в дію план евакуації. Тобто зупиняється виробництво й евакуюється персонал з підприємства, підключається автотранспортні та інші підрозділи. Для безпеки співробітників у цехах є засоби захисту у вигляді протигазів. Для аварійних бригад є костюми Л-1 та апарати на стислому повітрі. Щомісяця на підприємстві на різних ділянках виробництва ми проводимо подібні практичні тренування з персоналом. Усі співробітники не тільки проходять щорічні інструктажі з охорони праці, пожежної та техногенної безпеки, але і закріплюють теоретичні навички на практиці.

Організації промислової безпеки працівників на підприємстві виділяють головне місце. Адже протиаварійні заходи на виробництві – одна з основних умов попередження та недопущення загорянь чи аварій на об’єктах підвищеної небезпеки.

За словами Івана Квартюка, головного інженера підприємства, подібні навчання підвищують дисципліну, зменшують рівень паніки, допомагають відпрацювати злагодженість дії груп. Керівництво фабрики надвідповідально ставиться до безпеки своїх співробітників, а тому подібні спец тренування є нормою для компанії.

– МХП в цілому та Вінницька птахофабрика зокрема, дуже відповідально відноситься до питань безпеки. Компанія виділяє кошти на найсучасніші засоби захисту і засоби безпеки. Цехові тренування з підготовки до надзвичайних ситуацій проводяться щомісячно і двічі на рік протиаварійні тренування з представниками ДСНС. Ми завжди показуємо високий ступінь готовності до ліквідації аварійних ситуацій.

За вісім років роботи на птахофабриці не було жодної пожежі чи масштабної аварії. «Правила пожежної та техногенної безпеки тут на високому рівні»,– підсумовує Олександр Лобуренко т.в.об.нач. Ладижинського міського сектору ГУ ДСНС України у Вінницькій області. Говорить, інакше й бути не може.

– Навчання пройшли на належному рівні. Хай ці заходи будуть проводитись у формі навчання, ніж у реальній ситуації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *