У Вінниці ветерани АТО розповіли голові ОДА про “службову недбалість” Зеленського (ВІДЕО)

Новини Вінниці Новини України Топ

Із пікетом сьогодні, 22 липня, під вийшли до Вінницької ОДА близько сімдесяти ветеранів АТО/ООС, волонтерів та громадських активістів. Їхнє обурення викликала загибель військового у “сірій зоні”. При цьому президента та командування ЗСУ учасники бойових дій звинувачують у “службовій недбалості, що призвела до смерті”.  

Нагадаємо, ініціював “акцію запитання” вінницький АТОвець Андрій Грачов, який нині очолює управління у справах ветеранів департаменту соціальної політики ОДА.

За його словами, верховний головнокомандувач не зумів організувати евакуацію із “сірою зони” пораненого воїна, який чотири дні помирав мученицькою смертю. При цьому президент наголошував: ситуація у нього “під контролем”.  

“Президент є верховним головнокомандувачем ЗСУ. Хлопець, який загинув, був підлеглим президента. Моя особиста думка, як державного службовця, що це – кримінальний злочин, який підпадає під статтю “службова недбалість, яка призвела до смерті”. У нас, на відміну від інших областей, є дуже класний дорадчий орган – координаційна рада ветеранів при ОДА. Ми прийшли сюди без заготовлених паперів, але маємо вирішити: ми готуємо звернення, щоб цей злочин був розслідуваний відповідно до всіх вимог чинного законодавства. Адже маємо багато прикладів, коли вже більше 200 днів люди сидять за гратами без реальних причин. Тут ми маємо конкретний факт: головнокомандувач знав про ситуацію і офіційно написав, що ситуація в нього на особистому контролі…”, – говорить А.Грачов.

За його словами, достатньо було б зібрати місію ОБСЄ і разом – з білими прапорами – зайти в “сіру зону” та визволити пораненого хлопця. Обурені ветерани були й тим, що до сьогоднішнього ранку влада офіційно не озвучила імені загиблого героя.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов вийшов до учасників акції. Співрозмовники намагалися говорити конструктивно, але вдавалося це не завжди.

В Україні йде війна, на жаль, гинуть хлопці. Ми вшануємо їх пам’ять, – сказав С.Борзов. – Але перед нами стоїть цілий начальник управління, який займається АТОвцями в ОДА. Так от: ми були в Гайсині і в дев’ятиповерховому будинку АТОвці ходять на костилях, падають, бо нема ліфтів 13 років. Хоч одна доповідна від Вас була? Ви отримуєте за це гроші. А я займаюся ліфтами… Я Вам даю доручення в триденний термін розібратися з цією ситуацією і виконуйте свою роботу. А військові будуть виконувати свою роботу і відповідати за дії військових має Генеральний штаб”.

Андрій Грачов у “боргу” не залишився:  

“Інколи краще не говорити, щоб не показатись дурним, ніж заговорити і підтвердити останнє.., – “парирував” А.Грачів. – Армія – це окрема структура. Ви даєте мені доручення, щоб я порушив свої функціональні обов’язки і втрутився в армійську структуру. На підставі чого? При чому соціальний захист до міністерства оборони?”.    

А лідер “Нацкорпусу” Вінниччини Ігор Княжанський взагалі звинуватив губернатора в тому, що “віртуозно з’їжджає” з теми.

Зрозуміло, що коментувати чи оцінювати дії президента та командування ЗСУ Сергій Борзов не міг. Зрештою, сторони зійшлись на тому, що звернення напишуть, а від голову ОДА попросили опублікувати на його сторінці у Facebook прізвище полеглого воїна та пообіцяти, що клопотатиме перед президентом про посмертне нагородження бійця. Із цим Сергій Борзов не забарився.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *