Влітку у Вінниці планують змінити організацію дорожнього руху на площі Гагаріна

Новини Вінниці

Головне завдання – зменшити кількість ДТП та зробити територію парку більш доступною для пішоходів. Для цього на перехресті встановлять світлофори, додадуть переходів, нанесуть нову розмітку, поставлять стовпчики і зроблять озеленення.

«Варіант зі світлофорним регулюванням дає можливість забезпечити безконфліктне регулювання на перехресті. Це означає, що всі учасники руху рухаються таким чином, що їхні траєкторії в однин і той самий момент часу, в одну і ту ж фазу світлофору, не перетинаються. Таким чином взагалі уникається можливість, (якщо людина взагалі не їде на заборонений сигнал світлофору), зіштовхнутися з кимось на своїй траєкторії руху. Проектом передбачено, що буде влаштовано 10 світлофорів для автомобілів, 10 світлофорів для організації пішохідних переходів, 3 світлофори регулюватимуть рух трамваїв», – пояснив архітектор «Агенції просторового розвитку», координатор проекту «Реорганізація дорожнього руху на площі Гагаріна» Максим Кравчук.

Пріоритетні цілі, поставлені перед проектом: підвищення безпеки руху, створення пішохідних зв’язків, стабільна робота громадського транспорту, озеленення площі.

«Озеленення можливе, оскільки за рахунок реорганізації руху ми ще можемо додатково отримати площу, яка зараз не використовується. Це збоку Універмагу. Коли відбуватиметься тестовий режим роботи перехрестя, ми спробуємо поставити дерева в кашпо, всередині на острівці безпеки і вздовж авіакас. Саме ці ділянки вивільняються для того, щоб можна було зробити стаціонарне озеленення», – зазначив керівник «Агенції просторового розвитку» Олександр Коротких.

За його словами, після впровадження нововведень, все працюватиме у тестовому режимі:

«Чому тестовий режим роботи площі? Тому що територія велика, відповідальна. Навряд чи існують будь-які математичні моделі, які можуть точно відтворити ту реальну ситуацію, яка буде складатися на площі. Тому тестовий режим триватиме орієнтовано 2-3 місяці. Щоб всі учасники руху призвичаїлися до нових правил. Будуть опитування, відеофіксація, оцінюватимуть зміну трафіку не тільки на цій площі, але й на пов’язаних перехрестях».

Попередня вартість виконання робіт зі зміни організації дорожнього руху на площі Гагаріна – близько 2 мільйонів гривень. Половина з них піде на влаштування світлофорних об’єктів. Решта – це нанесення дорожньої розмітки, влаштування стовпчиків, які відмежують трамвайну колію, деякі роботи з організації пішохідних переходів (пониження бордюрів, влаштування ділянок тротуарів).

Зміна організації дорожнього руху передбачає зменшення кількості смуг руху у напрямку Соборна-Пирогова.

«Сьогодні немає цілі покращити якість в’їзду в центральну частину міста для автомобілістів. В першу чергу, є бажання покращити якість руху громадського транспорту. Як тільки ми створюємо більш сприятливі умови для проїзду, то ці умови заповнюються на всі 100%. А в центрі у нас – найбільш критична точка для громадського транспорту – перехрестя Соборної і Театральної. Як тільки на цьому перехресті щось стається, то увесь громадський транспорт зупиняється», – додав Олександр Коротких.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *