У США виявили скам’янілий спинний мозок морської істоти віком 500 мільйонів років

Новини Світу

Учені з Гарвардського університету знайшли скам’янілість, яка може виявитися найдавнішим спинним мозком. Його вік оцінили у 500 мільйонів років. Про це повідомляє newformat.info з посиланням на mir24.tv.

Знахідку виявили у штаті Юта (США). Останки належали членистоногій морській істоті кембрійської епохи – алалкоменею. Його тіло добре збереглося завдяки жорсткому й міцному екзоскелету.

Як правило, м’які тканини за сотні мільйонів років повністю розкладаються, але не в цьому випадку. Досліджуючи “артефакт”, учені звернули увагу на симетричні плями вздовж середньої частини істоти. Вони нагадували частину центральної нервової системи сучасних членистоногих. Подальший аналіз показав, що в плямі є сліди вуглецю, а його, як відомо, вдосталь у нервовій тканині. Пляма також виявилася пов’язана з двома парами очей алалкоменею.

Науковці заявили, що цих доказів достатньо, щоб вважати цей об’єкт скам’янілою нервовою речовиною. Зазначається, що його сліди збереглися до наших днів завдяки унікальним природним умовам у місці знахідки.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *