На Вінниччині збільшується популяція червонокнижного лісового кота

Новини Вінниці

Україна – це східний кордон проживання лісового кота у Європі. Мешкає червонокнижний смугастий хижак не лише в Карпатах, а й на Поділлі.

Червонокнижний кіт лісовий зберігся і добре себе почуває у подільських дібровах. На Вінниччині його популяція, порівняно з карпатською,  зовсім нечисельна: за офіційними даними Вінницького ОУЛМГ на Вінниччині – більше 20 лісових котів (зафіксовано щорічним обліком мисливських тварин у лісових угіддях Чечельницького держлісгоспу). Проте, мисливствознавці кажуть, що останніми роками лісових смугастих хижаків стає більше, і зустрічають їх частіше у лісових масивах різних держлісгоспів Вінницької області.

Просто так зустріти у наших лісах лісового кота – це рідкість. З одного боку, це добре, бо він – далеко не домашня киця, а справжній хижак. Ласує хвостатий дрібними гризунами, птахами, комахами, маленькими зайчатами і навіть зміями! За добу може з’їдати 10 і більше гризунів! А ще зустріти його практично неможливо, бо хвостатий веде потаємний спосіб життя, ховається у своїх лісових володіннях і уникає людей. Якщо справді колись пощастить із ним зустрітися на лісовій стежині, то впізнати лісову «кицю» дуже легко: розміри набагато перевищують розміри домашніх котів. Довжина тіла до 90 см, а хвіст – коротший і  притуплений, покільцьований кількома темними смугами. Очі має блакитні або сірі.

Селиться лісовий котик у глухих дубових, дубово-грабових, букових і мішаних лісах, в очеретяних заростях, у чагарниках. Найчастіше оселю лаштує у дуплах дерев, кореневищі, старих норах тварин, навіть на купах залежаного хмизу, вистилаючи кубло травою, листям, пухом птахів. Кошенята народжуються у кішки у квітні-травні.

Таку несподівану «знахідку» – аж троє лісових котенят – минулої весни надибали жмеринські лісівники.

Це вперше за 16 років роботи у лісовому господарстві у мене стався такий випадок, – розповідає майстер лісу Ярошинського лісництва Жмеринського лісгоспу Олександр Тимченко. – Ми знайшли виводок котенят у купі хмизу. Одне одразу ж утекло, інших двох ми, звісно, відпустили. Кубла ніде поблизу у дровах не було, швидше всього, мама-кицька вивела їх на полювання, налякалась і утекла. Котенята відрізняються від домашніх родичів не лише більшим розміром, а й особливо дикою поведінкою: шипіли, випускали кігті.

Жмеринські лісівники кажуть, що часто зустрічають ознаки життєдіяльності кота лісового в угіддях лісгоспу: 

А дорослі лісові коти час від часу трапляються на очі. Буває, собаки на дерево заганяють під час полювання. Сліди на снігу зустрічаємо, особливо видно, як кіт обходить по периметру ділянку, на якій здійснюється прочистка. І що цікаво, кіт і куниця – це природні вороги. Але перетворившись у слідопита, можна побачити, що сліди їхні пересікаються. За здобиччю полюють…

Підтвердили присутність червонокнижного смугастика у жмеринських лісах і наукові дослідження. У 2018 році під керівництвом Олександра Орлова (кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника, члена-кореспондента Лісівничої Академії наук України) здійснювались науково-дослідні роботи з вивчення поширення на території держлісгоспу рідкісних видів флори і фауни, занесених до «Червоної книги» України. Вони засвідчили наявність кота лісового в угіддях лісгоспу.

Рідкісний ссавець перебуває під охороною законодавства. А лісівники Вінниччини створюють усі необхідні умови для збереження виду. Так, у більшості європейських країн лісові коти є рідкісними, знову ж таки через інтенсивне ведення сільського господарства, недостатньо спрямовані природоохоронні заходи. Деякі країни впроваджують різноманітні програми, спрямовані на збереження виду. У Німеччині діє програма з розведення та реінтродукції європейського лісового кота. У Шотландії – програми, що спрямовані на інформування місцевого населення щодо захисту тварин, виведення у неволі чистих ліній із подальшим поверненням їх у дику природу, запобігання інбридингу та небажаному схрещуванню.

А лісівники Вінниччини сподіваються, що майбутні покоління бачитимуть лісового хижого «мурчика» не лише на картинках.

За інформацією: Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *