У Вінниці служить єдина військова льотчиця в Україні

Новини Вінниці Статті Топ

Пілот вертольоту Мі-8 Тетяна Конорева-Шиляєва служить у військовій частині А12/31, поблизу Вінниці, в селищі Гавришівка.

  • Я – дочка військового льотчика, у нас родинна династія. Дитинство проходило в військових гарнізонах. Я навчалась в Харківському інституті військово-повітряних сил, закінчила в 2003 році. У мене на курсі нас 4 дівчини було. Дві дівчини в Сухопутних військах лишились, але в авіації, в місті Херсон. З двох одна тільки літає. Поки що немає більше жінок пілотів, а так – тільки штурмани. Мої батьки нормально віднеслись до вибору професії, бо батько в мене також військовий льотчик-снайпер, полковник запасу. Мама працює на авіаремонтному заводі. Не військова, але також пов’язана з авіаційною технікою. Сестра також військова, – розповідає пані Тетяна.

Льотчиця каже,  що своє місце роботи не вибирала – її туди направили після закінчення інституту. Хоча родом з Миколаєва, однак поїхала служити до Вінниці. Розподілом займається вище командування, тому молоді лейтенанти не обирають, куди можуть піти працювати.

  • Я обрала військову авіацію, бо батько військовий, я не знаю, що таке цивільна авіація. Точніше, не знала. Хоча, якщо моя дитина захоче стати льотчиком – я буду сприяти тому, щоб це була цивільна авіація. Це складно. Така зараз моя думка, але може щось зміниться, – розмірковує  Тетяна Конорева-Шиляєва.

Вертольотчиця нещодавно отримала нагороду за 20 років військової служби, однак держава досі не забезпечила житлом:

  • Житла свого досі немає. У мене в чоловіка, теж військового, –  22 роки вислуги, але також немає. Тобто, два військових, 20 і 22 роки вислуги, разом 42. Найбільша проблема – це житло. Це в нас по вінницькому гарнізону найбільша проблема. В інших містах не так складно, як у нас.

Пані Тетяна переконана,  що поєднувати роботу з сімейним життям,  взагалі,  не складно, однак це залежить від складу характерів.

А ось свій перший політ  жінка  не пам’ятає:

  • Перший політ в мене був у 16 років. Я вже й не згадаю, як це було. Це дитинство ще, 16 років, я вважаю. Я навчалася в Миколаєві в аероклубі. І почала літати на спортивних літаках Як-52. Тобто,  коли в 99-у році пішла навчатися до Харкова,  в мене вже був наліт годин на літаку.

Тетяна Конорева-Шиляєва каже, що не брала участь у бойових діях через проблеми зі станом здоров’я.

Жодної дискримінації на роботі серед чоловіків вона не відчувала:

  • Ніколи не відчувала дискримінації. Мабуть, це залежить від характеру чоловіків, якщо вони хочуть на фоні жінок здаватись більш могутніми, міцними та сильними, і тільки так можуть це відчути. У нас такого немає. За 20 років я такого не зустрічала. Може, в інших родах військ. У Повітряних силах такого немає.

Вертольотчиця  знає,  що зараз в Харкові навчається дівчина, теж донька військового полковника, який служить в їхньому штабі. Якщо вона довчиться – то в Україні буде ще одна дівчина-пілот.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *