Рада проголосувала за реєстр педофілів та хімічну кастрацію

Новини України

Верховна Рада підтримала запровадження Єдиного реєстру педофілів та добровільної хімічної кастрації. Йдеться у законопроєкті №0887

За законопроєкт “щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього” у другому читанні та в цілому проголосували 325 депутатів.

Єдиний реєстр засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканності малолітньої чи малолітнього покликаний запобігти рецидиву таких злочинів. 

Держателем реєстру є Міністерство юстиції.

Доступ до реєстру матимуть прокурори, слідчі, поліція та Держбюро розслідувань. Водночас, право на отримання інформації з реєстру матимуть керівники закладів освіти, охорони здоровʼя чи інших установ, які здійснюють нагляд за дітьми.

Закон посилює відповідальність за злочин, передбачений ст.152, 153 КК, проти особи віком до 14 років, незалежно від її добровільної згоди. Зґвалтування карається 10-15 роками вʼязниці. Якщо злочин вчинений повторно, особу засуджують до довічного позбавлення волі.

Документ також запроваджує добровільну хімічну кастрацію. Її застосовуватимуть до осіб, які не менше 9 років перебували у в’язниці. За особами, які обрали кастрацію як заміну невідбутої частини покарання, буде здійснюватися моніторинг за допомогою електронних засобів контролю.

Дослівно: “Добровільний захід медичного характеру застосовується до особи…стосовно якої суд задовольнив клопотання про заміну невідбутої частини покарання добровільним заходом медичного характеру“.

Нагадаємо:

  • 11 липня Верховна Рада підтримала законопроєкт №6449 про посилення відповідальності за злочини сексуального характеру проти дітей.
  • Проєкт закону запроваджував для педофілів покарання у вигляді примусової хімічної кастрації.
  • 4 вересня президент Володимир Зеленський завернув цей закон. 
  • Президент, зокрема, звернув увагу, що Рада у першому читанні проголосувала за альтернативний проєкт, який передбачає заміну невідбутої частини покарання добровільною кастрацією, а також створення закритого реєстру педофілів.

Джерело: Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *