Кілометровий затор: противники закону про ринок землі перекрили трасу під Вінницею

Новини Вінниці Топ

У селі Писарівка неподалік Вінниці протестують аграрії. Громадяни, невдоволені запропонованим Верховною Радою законом про відкриття ринку землі, вже близько години перекривають трасу.

Протестувальники пропускають лише «швидкі» та автомобілі із вагітними жінками. Затор перед Писарівкою розтягнувся на кілометр.

У Всеукраїнській Аграрній Раді, яка є організатором акції, уточнюють, що люди виступають не проти продажу сільськогосподарських земель як такого, а вимагають почути їхні пропозиції щодо земельної реформи.

На думку протестувальників, ринок землі в Україні необхідно запроваджувати поступово, а концентрація землі в одних руках не має перевищувати 5 тис. га.

Громадяни пропонують на першому етапі  реформи (перші 5 років) дозволити купляти землі лише фізичним особам-громадянам України і  не більше 500 га в одні руки. Впродовж цього часу держава має навести лад у держгеокадастрі, судовій та правоохоронній системах, побороти рейдерство.

Лише після цього, переконані активісти,  право купувати землі с/г призначення слід надати юридичним особам, власниками (учасниками, акціонерами) яких є виключно громадяни України, але не більше 5 тис га в одні руки.

  • Саме такий підхід – відсутність юридичних осіб на першому етапі дії земельної реформи та суттєве обмеження концентрації землі в одних руках – дасть можливість уникнути спекуляцій із землею. Адже їх можливо втілити саме через перепродаж юридичних осіб, – йдеться у дописі на Facebook-сторінці Аграрної Ради.

До слова, акція триває також у Черкаській, Одеській, Полтавській, Чернігівській Запорізькій та Рівненській областях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *