У«Держпродспоживслужбі» повідомили причину отруєнь у вінницькому кафе «Біблотека»

Новини Вінниці

У Держпродспоживслужбі назвали причину отруєння сімох людей у вінницькому кафе «Бібліотека». За результатами лабораторних досліджень, постраждалим поставили діагноз «сальмонельоз».

  • Хворі пройшли курс специфічного та симптоматичного лікування. Станом на 13 грудня 2019 року всі захворілі в задовільному стані виписані із стаціонару. Після завершення лабораторних досліджень матеріалу, відібраного від захворілих, було виділено Salmonella Enteritidis, їм встановлений заключний діагноз «сальмонельоз». Етіологічним чинником спалаху слугувала Salmonella Enteritidis. Виникненню спалаху сприяло порушення санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог в кафе, – йдеться у заключних висновках установи  

Зазначається, що спалах хвороби виник 4 грудня 2019 року, коли в інфекційне відділення Вінницької МКЛ №1 з ознаками гострої кишкової інфекції звернулися перші захворілі. Всього впродовж 4-5 грудня захвріли скмеро відвідувачів «Бібліотеки». При госпіталізації постраждалим встановили попередній діагноз «гострий гастроентероколіт середнього ступеня важкості».

Усі захворілі 2 грудня відвідували кафе «Бібліотека», де вживали салат «Цезар», а один відвідувач також замовляв медальйони з яловичини.

Спеціалісти Вінницького міського управління «Держпродспоживслужби» 5 грудня проведели позапланове інспектування «Бібліотек», 14 працівників кафе були обстежені на носійство кишкових інфекцій та наявність патогенного стафілококу. Також було відібрано для лабораторних досліджень 4 проби готових страв (медальйони яловичі з овочами, салат «Цезар», паніні з шинкою, піца “Гавайська”), 1 пробу води питної централізованого водопостачання та 15 змивів з об’єктів внутрішнього середовища закладу.

На момент проведення розслідування залишки готових страв, які вживали захворілі, відсутні.

При дослідженні матеріалу, відібраного від 14 працівників кафе, у 3 працівників із змивів з носу та зіву виділено Staphylococcus aureus. Із фекалій умовно-патогенна та патогенна флора не виділена.

За результатами проведених лабораторних досліджень об’єктів внутрішнього середовища кафе «Бібліотека» у 4 випадках (26%) виявлені бактерії групи кишкової палички.

Проба води питної, відібрана на кухні кафе, відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10. При дослідженні готових страв, відібраних у кафе, в пробі салату «Цезар» виявлено бактерії групи кишкової палички, у пробі медальйонів з яловичини виділено Staphylococcus aureus.
 
Кафе «Бібліотека» тимчасово закрили до усунення недоліків. Власника закладу притягнуто до адміністративної відповідальності.

В осередку проведели протиепідемічні заходи та заключну дезінфекцію. Повторних випадків захворювання в осередку не зареєстровано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *