Жінки з 20-ти країн долучилися до свята української хустки, ініційованого на Вінниччині

Новини Вінниці

Уперше в Україні за ініціативи вінничанки депутатки обласної Ради Людмили Станіславенко відбулось святкування Всесвітнього дня української хустки.

Підготовка тривала понад півроку, а напередодні свята організатори запустили масштабний флешмоб «Зроби фото з хусткою» та звернулися до президента України з ініціативою внести Всесвітній День української хустки до календаря державних свят та відзначати його на всеукраїнському рівні.

Пані Станіславенко поділилася історією створення проекту:

Саме свято хустки стане проектом мого життя. Ті емоції, та атмосфера, які подарував мені цей день, неможливо передати ні словами, ні світлинами, ні відео, адже це було щось неймовірне. Кожен з нас має свої, особисті та дуже особливі спогади з дитинства, пов’язані з хустиною. Наприклад, я на все життя запам’ятала ті спеціальні полички для хусток, які були у моїх бабусь та прабабусь. Там вони зберігали хусточки на город, на свята, в неділю до церкви і обов’язково хустину на смерть… І тоді, в дитинстві, я не розуміла, навіщо відкладати ті хустки, вони ж майже усі однакові,  і бабуся ще зовсім молода, щоб думати про останні дні. І лише готуючись до цього особливого дня, дістаючи зі скрині бабусину хустку, я зрозуміла, яку неймовірну енергетику вона несе у собі. Часом одне просте питання може стати стимулом для створення дійсно великого і неймовірного проекту, – сказала вона. – Під час святкування Всесвітнього дня хиджабу вінничанка Люба Завальнюк запитала мене: «День хиджабу є, а от дня української хустки немає?» І саме з того дня, з того простого питання від дівчини, яка близька мені по духу і стилю життя, я щоденно думала і виношувала ідею свята. Місяці роздумів про те, як привернути увагу громадськості до проекту і зробити його не просто всеукраїнським, а всесвітнім. Адже не важливо, де ти живеш і хто ти по національності, головне – це любов до України, її історії та самобутньої культури. Ми витратили надзвичайно багато сил та часу, аби свято вдалося. Проте нам би нічого не вдалось, якби не прекрасні українки, які долучились до нашого флешмобу. Дівчат було надзвичайно багато – ми отримували світлини від етнічних українок, які мешкають за кордоном, нас підтримали діаспори, освітні заклади, територіальні центри, всеукраїнські та всесвітні організації, органи місцевого самоврядування, народні колективи.

За підрахунками експертів, до свята долучилися жінки, які проживають у 20-ти країнах,  свої світлини у соціальних мережах розмістили понад пів мільйони українок.

Окрім того, 7 грудня, у  Всесвітній День української хустки у Вінниці було підписано меморандум між Клубом Успішних Жінок  «Жінки України» та громадською спілкою «Спілка Жінок України». Організатори  наголосили, що підписання цього документа можна назвати знаковою подією.

Ведуча свята, Любов Завальнюк, зауважила, що свято дійсно має міжнародний масштаб: 

У соціальній мережі Фейсбук нашу ідею підтримали такі країни як Греція, Кенія, США, Польща, Італія та Канада.  А на саме свято завітали представниці Албанії, Азербайджану, Індії, країн Африки, Польщі,  Білорусії, Грузії, Роми, Литви та Ізраїлю.

7 грудня у молодіжному центрі «Квадрат» організаторки продемонстрували гостям світлини, які впродовж трьох тижнів надсилали українки з усіх куточків світу та розповіли гостям історію української хустки. Додавали колориту святкуванню виступи народних майстрів Вінниччини та майстеркласи з плетіння хустки.  Був і особливий сюрприз – колекція суконь, виготовлених зі старовинних хусток, від вінницької дизайнери Світлани Мазур.

За інформацією:  vinrada.gov.ua 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *