Напередодні «Нормандії»: вінничани окреслили «червоні лінії» для президента

Новини Вінниці Топ

На Майдані Небесної Сотні у Вінниці сьогодні, 8 грудня, пройшло віче «Червоні лінії для Зеленського». Громадяни окреслили 5 «ліній»,  які, на їхню думку, не має «переходити» президент України під час перемовин «нормандської четвірки» у Парижі.

На переконання активістів, на завтрашній зустрічі із лідерами Франції, Німеччини та Російської Федерації, Володимир Зеленський повинен дотримуватись такої позиції:

1. Ніякої федералізації України та жодних компромісів щодо унітарного устрою держави

2. Жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу.

3. Ніяких виборів чи інших політичний дій, на тимчасово окупованих територіях Донбасу до виконання умов безпеки і деокупації. Зокрема, виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю над державним кордоном.

4. Ніяких компромісів щодо деокупації і повернення Криму Україні.

5. Ніякого припинення міжнародних судових процесів проти Росії.

Близько двохсот вінничан на майдані висловили своє занепокоєння, що перемовини можуть завершитись ухваленням невигідних для України домовленостей. Дехто з учасників віче висловив думку, що самі «нормандські» перемовини не мають жодного сенсу.

  • Президент не повинен допустити підписання жодних договорів із Путіним. Як на мене, сама зустріч є помилкою. Існує навіть думка, що документ, який мають підписати президенти України та Росії, вже складено, і документ цей не на нашу користь. Мені б не хотілось, щоб зараз на окупованих територіях Донбасу відбувались якісь вибори. Не маю претензій до людей, що там проживають, але спочатку вони мають «відійти», «очиститись» від пропаганди, яку щодня там проводить Росія, – зазначив вінничанин Вадим Капецькій у розмові з кореспондентом «Вінниця.ОК»

Вадим каже: можливо, Україна  не матиме іншого виходу, як заморозити конфлікт. У такому разі, говорить він, необхідно допомогти усім охочим  громадянам покинути окуповану зону.

Іншій учасник акції – Олександр Ковальський вважає, що президент України може боротись із Володимиром Путіним хіба що хитрістю.

  • Із КДБ-істом можна боротись лише методами КДБ: декларувати те, що може приспати увагу противника, а робити те, що потрібно нам. Путін свою політику веде тими ж методами, – розповів він

Серед ветеранів війни на Донбасі, що прийшли на віче, найбільше занепокоєння викликало питання амністії для учасників незаконних збройних формувань «народних республік».

  • Як учасник бойових дій, я проти амністії для бойовиків на Донбасі і проти здачі наших територій. Заморожувати конфлікт, як на мене, теж не вихід, це тільки мучити людей. Нема іншого виходу, як боротись за свою землю. Ми маємо оголосити себе країною, що захищається і провести повну мобілізацію. Так, активні бойові дії призведуть до втрат, але втрати ми маємо і зараз. Чи не раціональніше провести добре організовану, злагоджену операцію і отримати результат, ніж роками нести втрати, при тому, що ситуація жодним чином не змінюється? –  висловився розвідник із позивним «Змій»

Кілька активістів вийшли на майдан, щоб підтримати не тільки Україну, а й Білорусь. Люди, згуртовані навколо  плакату із гаслом «Жыве Беларусь», проявили солідарність до білорусів, які зараз мітингують проти інтеграції своєї держави з Росією.

Поспілкувавшись один з одним близько двох годин, учасники віче домовились активно слідкувати за перебігом нормандської зустрічі. У разі перетину «червоних ліній» вони збираються їхати протестувати до Києва.

Нагадаємо, 9 грудня у Парижі відбудеться зустріч лідерів Франції, Німечини, України та Росії, на якій будуть обговорені кроки до припинення війни на Донбасі.  

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *