У День ЗСУ на Вінниччині відтворять бої за Крижопіль

Новини Вінниці

У День Збройних сил України, 6 грудня, на Вінниччині відбудеться фестиваль «Крижопіль – форпост УНР». Урочистості розпочнуться об 11:00 на привокзальній площі Крижополя.

Як йдеться в анонсі, під час фестивалю ре конструктори з Вінниці, Києва, Львова та Луцька відтворять бій вояків армії УНР та Галицької армії проти військ Червоної армії із застосуванням панцирника «Петлюра», гармати та кулеметів. Буде працювати польова кухня, виставка сучасної зброї ЗСУ, тематична виставка УІНП.

Реконструкція буде присвячена подіям 1919 року, коли українські війська вели проти  «червоних» криваві бої за Вапнярський залізничний вузол, передовим форпостом якого була станція Крижопіль.

  • Тут гуркотіли панцерники «Хортиця» та «Вірний син», тут був знищеним одеський полк ім. Лєніна, зібраний із вурків кримінальника Мішки Япончика, розгромлені червоні війська Йони Якіра, – зазначається в анонсі

Також в цей день у Крижополі відкриють меморіальну дошки на честь 100-річчя Української революції 1917-1921 років та барельєф Симону Петлюрі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *