Вінничанам з інвалідністю презентували надруковані на 3-D принтері «ІнваФішки»

Новини Вінниці Топ

У понеділок, 2 грудня, вінничанам з інвалідністю презентували зразки індивідуальних пристосувань для громадян з функціональними обмеженнями. Прилади, здебільшого надруковані на 3-D-принтері, представив виконавчий директор ГО «Всеукраїнське об’єднання осіб з інвалідністю «Група активної реабілітації», автор проєкту «ІнваФішки – Ти все зможеш!» Віталій Пчолкін.

У 2007 році Віталій невдало з’їхав з водної горки та отримав травму шийних хребців. Опинившись на інвалідному візку, він задумався над тим, як полегшити реабілітацію людей зі схожими проблемами. Зараз Віталій працює тренером-наставником у відділі реабілітації у Київській обласні лікарні. Він каже: пацієнтам зі складними травмами хребта диво допоможе навряд чи, а от наполеглива праця, душевна рівновага та різноманітні прилади – так.

  • У нас в країні досить існують центри, де людям з ураженням спинного мозку кажуть: «тільки вір, і ти зможеш ходити». Насправді, спинний мозок не відновлюється, тож бувають обєктивні обставини, коли поставити людину на ноги неможливо. Нам треба міняти підхід до реабілітації людей з важкими травмами хребта: не ставити за мету повне одужання, а полегшити життя людині: підібрати необхідні засоби для того, щоб їй було комфортно робити буденні речі, допомогти їй сприйняти себе, – переконаний пан Пчолкін

На сайті проекту Віталія «ІнваФішки» є безліч лайфхаків для людей з інвалідністю: як самостійно пересісти в інвалідний візок за допомогою слизького рукава, як гальмувати на візку, якщо є проблеми з моторикою рук та інше.

До Вінниці ж Віталій привіз надруковані на 3-D-принтері знаряддя, необхідні людям з інвалідністю у побуті: спеціальні «держаки» для ложок, виделок, ручок, чашок, а також прилади, що допомагають користуватись ножами та ножицями.

Відвідувачі презентації охоче ділились із Віталієм думками щодо запропонованих «фішок».

  • Нам би був корисний держак для столових приборів, оскільки самостійно сину їсти важко, – сказала мати молодого чоловіка на візку

Віталій, в свою чергу, запропонував вінницьким громадським організаціям, що займаються справами осіб з інвалідністю, скласти перелік необхідних приладів та пообіцяв їх надрукувати.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *