Астрономи виявили гігантську чорну діру в галактиці Чумацький Шлях

Новини Світу

Китайські астрономи виявили в галактиці Чумацький Шлях чорну діру LB-1, вага якої приблизно в 70 разів перевищує вагу Сонця. Про це повідомляє CBS News.

LB-1 розташована приблизно в 15 тисячах світлових років від Землі.

Вчені стверджують, що, згідно з існуючими моделями зоряної еволюції, чорні діри такої ваги не повинні існувати в нашій галактиці.

  • Ми вважали, що дуже масивні зірки з типовим для нашої галактики хімічним складом до кінця свого існування втрачають велику частину своєї маси через сильні зоряні вітри. Через це зірки не можуть залишати після себе настільки великі чорні діри – однак вага цієї майже удвічі більше тієї, яку ми вважали можливою. Тепер цей виклик повинні прийняти теоретики – їм доведеться пояснити, як виникають такі об’єкти, – пояснив професор Національної астрономічної обсерваторії при Китайській академії наук Лю Цзифен, який займався дослідженням.
  • Це дослідження змушує нас переглянути наші моделі виникнення чорних дір зоряної ваги, – заявив професор Девід Рейце, керівник Гравітаційно-хвильової обсерваторії LIGO.

Зараз вчені виділяють дві категорії чорних дір: надмасивні, які розташовані в центрах галактик і важче Сонця в мільйони або мільярди разів, і так звані чорні діри зоряної ваги, що виникають через надшвидкий колапс великих світил.

Астрономи припускають, що в галактиці Чумацький Шлях може перебувати близько 100 мільйонів чорних дір.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *