Docudays UA: Вінниччиною 20 днів «возитимуть» документальні фільми про права людини

Новини Вінниці

Протягом 1-20 грудня на Вінниччині гостюватиме мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Події фесту відбудуться у Вінниці, Хмільнику, Жмеринці, Погребищі, Козятині, Немирові, Літині, Липовці, Гнівані, Могилівці, Чнрнівці, Шаргороді, Станіславчику, Ямполі та Барі.

Покази документальних фільмів відбуватимуться в книгарнях, зокрема, у Книгарні «Є» у Вінниці, в бібліотеках, кінотеатрах, будинках культури і в сільських садибах. Графік показів можна побачити на сайті. Основне питання, яке підіймає цьогорічний фестиваль – «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?». Через нього організатори пропонують поміркувати над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.


Фільм «Bellingcat: Правда у світі постправди» режисера Ганса Пула досліджує роботу міжнародної команди журналістів-розслідувачів Bellingcat. Вони розкривають резонансні справи, знаходячи потрібні докази в безмежних просторах Інтернету, шукають правду серед фейкових новин і суперечливих фактів.

Як цифрові технології змінюють дитинство у 21 столітті, розмірковує програма «DOCU/ЮНІСТЬ». Світ дітей та підлітків сповнений питань та пошуків: дослідження своєї сексуальності, визначення улюбленої справи, а іноді – і боротьба за право присвятити їй своє майбутнє. «Дівчинка проти гравітації» розповідає історію11-річної Ерденчімеґ, яка бореться за свою мрію стати конторсіоністкою, як багато відомих монгольських акробатів. «У моїй кімнаті» – це інтимні сповіді онлайн від блогерів-початківців, які розгортають свої життєві історії, дозволяючи нам стежити за перетвореннями та змінами, які спіткають підлітків у процесі їхнього дорослішання. Дітям так багато є про що сказати, якщо дорослі дозволять собі розкіш зупинитися та послухати, – на це нагадує фільм «Послухай».

«CIVIL PITCH: фільми громадської активності» – унікальний для України проект, коли громадські активіст(к)и та режисер(к)и об’єдналися для створення документальних стрічок, спрямованих на зміни в суспільстві. Сергій Чагаров, герой стрічки «Ти, *ля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової, з 15 років бореться з корупцією в рідному селі. Активісту погрожують, радять не лізти в «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір’я вибухівку. Стрічка Олексія Радинського «Колір фасаду: синій» спостерігає, як український митець та архітектор Флоріан Юр’єв розпочинає боротьбу за свій унікальний архітектурний проєкт – знамениту «Літаючу тарілку» в Києві. Головні герої фільму «Без статусу» – російський активіст Олексій та журналістка з Киргизстану з трьома дітьми– шукали свободу й безпеку в Україні, стикаючись на своєму шляху з бюрократією та чиновницькою байдужістю.

Програма показів у Вінниці
Покази у Вінницькій обласній науковій універсальній бібліотеці ім. Тімірязєва
9 грудня , 14.00 – У моїй кімнаті
10 грудня ,14.00 – Послухай. Райдужні діти: портрет Еліки. Дівчина проти гравітації.
12 грудня,16.30 – Bellingcat. Правда в світі пост правди.
Покази у Книгарні «Є»
13 грудня,18.00 – Ти, *ля, рота закрий. Колір фасаду – синій. Без статусу. Україна
17 грудня,18.00 – Обережно, провалля
18 грудня,18.00 – Неспокій
19 грудня,18.00 – Навмисна смерть

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази та обговорення фільмів за участю експертів та експерток з прав людини тривають із жовтня до грудня (включно). Протягом року Docudays UA популяризує авторську документалістику в кінотеатрах у межах проекту DOCU/ХІТ. Розвиває в молоді критичне мислення в кіноклубах медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Представляє проект культурної дипломатії SEE UKRAINE в Європі. Допомагає молодим українським документаліст(к)ам з виробництвом фільмів на платформі DOCU/PRO. Щороку випускає каталог нових українських фільмів для промоції закордоном. ХVІI Docudays UA проходитиме з 20 по 29 березня включно 2020 року в Києві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *