Через забруднення повітря: на Вінниччині зупиняється підприємство із виробництва деревного вугілля

Новини Вінниці

У місті Бар, що на Вінниччині, 1 грудня має припинити роботу підприємство із виготовлення деревного вугілля, повідомляють у міській раді. Таке рішення винесла спеціальна комісія, яка з’ясувала, що виробництво порушує санітарні норми. Власник підприємства із вердиктом погодився і пообіцяв зупинити виробництво.

Зазначається, що мешканці міста впродовж 2019 року зверталася із заявами (165 підписів) до низки установ щодо діяльності ФОП Кушніра Володимира Петровича, який займається виготовленням деревного вугілля. Містяни скаржились до міської ради,  Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області на забруднення повітря з боку підприємства.

Як пише видання «Бар.City», містяни  скаржилися на постійний запах диму. Сморід не дозволяв людям відчиняти двері  та вікна у теплу пору, негативно впливав на алергіків, шкодив здоров’ю жителів прилеглих територій.

Комісією було встановлено, що виробництво деревного вугілля ФОП Кушніра Володимира Петровича згідно генерального плану міста знаходиться в межах населеного пункту у промисловій зоні. Зі слів представника підприємства Кушніра Петра Миколайовича виробнича потужність промислового майданчика складає 76, 8 т. на рік деревного вугілля, сировина для отримання деревного вугілля – деревина твердих порід дерева (граб, ясен тощо).

Промисловий майданчик межує з півночі з п’ятьма приватними земельними ділянками з цільовим призначенням для будівництва і обслуговуванням житлового будинку, господарчих будівель та споруд; з півдня – з трасою Бар – Антонівка; зі сходу – з приватною земельною ділянкою для будівництва та обслуговування будівель торгівлі гр. Михалевським В. П.; з заходу – земельною ділянкою з цільовим призначенням – для іншої комерційної діяльності гр. Кушнір М. В.

Відповідно до законодавчих норм, санітарно-захисна зона навколо підприємства має становити 500 метрів, проте відстань від джерела забруднення до найближчої межі житлової забудови 178, 0 (вул. Арсенальна, 5), з південного заходу – 358 м. (територія цукрового заводу -33/1).

Водночас під час проведення розгляду коллективного звернення, фахівцями  Вінницького обласного лабораторного центру було проведено дослідження проб атмосферного повітря.

Сам пан Кушнір заявив у присутності членів комісії та заявників, що у зв’язку з відсутністю санітарно-захисної зони підприємство по спалюванню деревного вугілля зупиняє свою роботу з 1 грудня 2019 р за адресою вул. Арсенальна, 11.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *