«Ми завдячуємо їм свободою»: вінничани вшанували Небесну Сотню

Новини Вінниці Топ

Монумент «Дерево Свободи» на Майдані Небесної Сотні у Вінниці, сьогодні, 21 листопада, вкрили квітами. Громадські активісти, військові, представники влади – загалом кількасот людей, зібрались біля пам’ятника, аби у День Гідності та Свободи вшанувати Героїв революційних подій 2013-2014 року.

Почався захід із хореографічного флешмобу: юні танцюристи у чорних костюмах мовою тіла спробували передати моторошну, тривожну, і водночас героїчну атмосферу, яка панувала на барикадах у серці столиці шість років тому.

Після цього, за традицією, відбулась хвилина мовчання в пам’ять про загиблих під час протестів громадян. Далі ж, під супровід оркестру, військові з рушниць зробили кілька пострілів у небо. Коли салют замовк, вінничани поклали квіти до підніжжя «Дерева Свободи». Люди кажуть: прийшли віддати шану тим, хто неабияк вплинув на становлення української державності.   

  • Українському народу Революція Гідності дала шлях до самовизначення. Свобода, як бачите, не дається просто, сто сім життів було віддано за неї. Ми вшановуємо загиблих, скорбимо за ними, – розповів кореспонденту «Вінниця.ОК» підполковник Швець, офіцер однієї з частин вінницького гарнізону
  • Ми прийшли вшанувати Небесну Сотню, тому що саме їм ми завдячуємо свободою. Ці люди загинули за нас, показали, що в українців є гідність і ми можемо постояти за себе, – висловила свою думку вінничанка Ірина

До слова, День Гідності і свободи Україна відзначає 21 листопада. Подія приурочена до дати початку двох революцій – «помаранчевої» у 2004-ому та «Євромайдану» у 2013-ому.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *