На Вінниччині встановили меморіальну дошку капелану УНР

Новини Вінниці

У Жмеринці в храмі Різдва Пресвятої Богородиці встановили меморіальну дошку в пам’ять про Матеюка Антонія Васильовича – протопресвітора, головного військового священника дієвої армії УНР, генерала хорунжия та члена Центральної Ради. Урочисте відкриття відбулось у неділю, 10 листопада, повідомляє видання «Жмеринка.Сity».

За словами отця Сергія, місцевого священника, Матеюк був розстріляний білогвардійськими окупантами у листопаді 1919-го року в Жмеринці. Цим пам’ятником священник вирішив увіковічити пам’ять відомого українського діяча ХХ ст.

Після відкриття і освячення меморіальної дошки перед усіма присутніми виступив місцевий історик та громадський діяч Василь Рябчук. У своєму виступі чоловік розповів про основні віхи життя Антонія Матеюка, а також зауважив, як важливо пам’ятати уроки історії і не допускати помилок.

  • Приємно, що наш народ читає і знає свою історію, завдячуючи справжнім патріотам, які доносять до нашої свідомості те, що було колись, – акцентував історик.

Церемонія завершилася покладанням квітів до пам’ятного знаку полеглому герою української державності.

Зауважимо, що на території храму також є меморіальні дошки воїнам першої світової війни, героям визвольної війни 1918-1921 рр. Української народної республіки та Української галицької армії, святому новомученику, митрополиту Київському та всієї України, колишньому міському священику та учителю жмеринських гімназій Миколі Борецькому, козацький хрест воїнам-захисникам України та меморіальна дошка винахіднику польової кухні, нашому земляку Антону Турчановичу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *