Як на Вінниччині карають паліїв сухої рослинності

Новини Вінниці

Інспекторами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області цьогоріч було виявлено 140 фактів самовільного випалювання залишків сухої рослинності.  137 винних було притягнуто до адміністративної відповідальності  – їх оштрафовано  на загальну суму 34357грн.  Крім цього, три матеріали перевірки направлено поліції для встановлення осіб, причетних до спалювання стерні.

Проте, громадяни продовжують порушувати природоохоронне законодавство. Так, минулого тижня  відділом державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу  Інспекції в ході рейдової перевірки було виявлено чергові випадки самовільного випалювання залишків сухої рослинності:  на території Кошаринецької сільської ради Бершадського району на землях сільськогосподарського призначення затримано громадянина, який здійснював випалювання пожнивних решток (кукурудзиння), а також на території Вищеольчедаївської сільської ради Мурованокуриловецького району затримано громадянина, який спалював  опале листя, що є порушенням Ст. 26, 27 Закону України «Про рослинний світ». За ці дії порушників притягнуто до адміністративної відповідальності та оштрафовано на  510 грн. 

Нагадаємо,  у Ст. 77 КУпАП йдеться: за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачений штраф на громадян у розмірі від 5 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 85 до 255 грн), а також на посадових осіб у розмірі від 15 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 255 до 850 грн).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 255 до 850 грн),  на посадових осіб – від 30 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 595 до 1020 грн).

За спалення стерні, сухої трави, листя та інших залишків сухої рослинності після збору врожаю передбачена стаття 77-1 КУпАП, штраф для громадян становить від 170 до 340 грн,  для посадових осіб –  від 850 до 1190 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680грн, на посадових осіб –  від 1190 до 1700грн.

Нарахування шкоди, завданої внаслідок випалювання сухої рослинності в межах природно-заповідного фонду на площі до 10 га за 1 га розмір шкоди становить 2750 грн.

Державна екологічна інспекція закликає громадян відповідально та небайдуже ставитись до природи. Пожежі завдають непоправної шкоди екосистемам, відновлення яких може тривати не один рік. Також внаслідок випалювання значно знижується родючість ґрунтів.

Нагадаємо, у 2018 році до адміністративної відповідальності притягнуто 31 особу і накладено штрафів на суму 7837 грн.

За інформацією: www.vin.gov.uа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *