На Вінниччині засудженого за куріння в строю відправили в ДІЗО, де він порізав собі вени

Новини Вінниці

У ході проведення Бершадською місцевою прокуратурою Вінницької області перевірки законності поміщення засуджених Державної установи “Крижопільський виправний центр (№113)” до дисциплінарного ізолятора (ДІЗО) виявлено факт тимчасового поміщення засудженого, який курив в строю під час проведення поіменної перевірки.

Установлено, що такий факт не є грубим порушенням Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, а тому підстав для його термінового поміщення до ДІЗО не було. Більш того, постанова, на підставі якої засуджений був позбавлений волі, не відповідала чинним нормативно-правовим актам.

Перевіркою також установлено, що, згідно з характеристикою на цього засудженого, за час перебування в місцях позбавлення волі порушень режиму утримання він не допускав, дисциплінарних стягнень не мав, дотримувався вимог, які визначають порядок і умови відбування покарання, заохочення до нього не застосовувались.

З’ясовано: перевірка щодо наявності підстав для поміщення засудженого в ДІЗО проведена поверхнево та однобічно, оскільки її висновки ґрунтувались лише на рапортах співробітників виправного центру, пояснення ж у інших засуджених щодо вказаного факту не відбирались.

Таким чином, в порушення вимог ч. 2 ст. 69 КВК України, при призначенні заходів стягнення, мотиви й обставини вчинення порушення, кількість і характер раніше накладених стягнень, а також пояснення засудженого по суті проступку не враховувались, а накладене стягнення не відповідало тяжкості й характеру проступку засудженого.

Окрім того, при поміщенні засудженого до ДІЗО, неналежним чином проведено його обшук, внаслідок чого засуджений порізав собі  передпліччя. Також, перевіркою умов утримання засудженого в ДІЗО установлено порушення вимог матеріально-побутового забезпечення, гарантованих кожному засудженому, оскільки при температурі повітря близько 10о С опалення в ДІЗО було відсутнє. Засуджений перебував у верхньому одязі та у взутті не по сезону (гумових шльопанцях).

Такі факти є грубим порушенням прав ув’язнених на безпечні  умови утримання та можуть бути розцінені, як нелюдське поводження з ув’язненими, яке прямо заборонене Мінімальними стандартними правилами поводження з в’язнями.

За реагування Бершадської місцевої прокуратури вказаного засудженого звільнено з ДІЗО та поновлено його права.

За інформацією: пресслужба прокуратури Вінницької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *