Немирівський міський Центр первинної медико-санітарної допомоги визнано Лідером галузі-2019

Новини Вінниці

Реформа первинного рівня медицини в ОТГ Вінниччини  впевнено демонструє високі результати.  Низка закладів охорони здоров’я громад успішно  перейшли на  систему державного фінансування від Національної служби охорони здоров’я України та розвиває галузь на місцях. Серед ОТГ Вінницької області, які  серед перших створили комунальні заклади первинної медицини – Немирівська міська  громада. Нещодавно КП «Немирівський  міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Немирівської міської ради отримав високу відзнаку «Лідер галузі – 2019». Про  шлях колективу закладу  до нагороди та  як вдалося збудувати якісну  і надійну систему охорони здоров’я первинного рівня в ОТГ, розповів головний лікар Центру  Вадим Чернега під час інформаційної зустрічі з питань комунікацій та діалогу, що пройшла за сприяння Програми « U-LEAD з Європою».

Немирівський міський ЦПМСД  був створений  рішенням  Немирівської міської ради та розпочав роботу 1 серпня 2017 року, а вже з 2018 перейшов  у числі перших  150 закладів  України на фінансування НСЗУ.  Охоплення медичним  декларуванням у Немирівській ОТГ складає 92%.  У Центрі працює 10 лікарів сімейної медицини з заробітною платою від 11 до 18 тис. грн. Медики обслуговують майже 14 тис. пацієнтів,  з  них понад 2 тисячі  – мешканці населених пунктів, що не входять до складу ОТГ.

  • Із самого початку створення ЦПМСД  увагу міської ради було зосереджено на максимальному забезпеченні якісної та  безкоштовної  первинної меддопомоги.  У нас була потужна підтримка. Місцевим бюджетом  було закуплено все  необхідне обладнання – аналізатори, витратні  матеріали, мікроскопи, два автомобілі, які обслуговують не тільки м. Немирів, а й всі села громади згідно графіка.  Крім того, був створений пункт невідкладної медичної допомоги із автомобілем ,  штатним працівником та повним забезпеченням ( необхідне обладнання, апаратура, медикаменти). Поки ми  були комунальним закладом, коштів було значно менше, лише 240 грн на особу складала субвенція. Після реорганізації комунальне підприємство та підписання договору  фінасування  з НСОЗУ щомісячно становить близько  670 тис  грн плюс  підтримка від міської влади. В  ОТГ розроблено Програму розвитку галузі, за якою фінансуються  коштом  міцевого бюджету відповідні проекти. Тільки на функціонування  7 ФАПів, що  працюють у селах громади, міська рада виділяє з власного кошторису  майже 70 тис  грн щомісяця, – повідомив Вадим Чернега.

За словами керівника  Центру,  медичний заклад виконав 100% вимог із основного списку для переходу на фінансування НСЗУ. Цьому передували  автономізація  та створення  комунального підприємства, виконання табеля оснащення та комп’ютеризація. На сьогодні у ЦПМСД  працюють із   Медичною інформаційною системою «Мед ейр»,  сучасно обладнані  кабінети сімейних лікарів, є денний стаціонар, лабораторія,  спеціалізовані автомобілі. Послуги надаються щоденно, у вихідні та святкові дні працює черговий лікар.

  • Сьогодні ми не розглядаємо питання платних послуг, адже з квітня наступного року  відбудеться запуск вторинного рівня  і, звичайно, людина обере безкоштовні послуги. Варто сказати, що Немирівська міська рада, згідно Постанов МОЗ № 1303 та 1301 забезпечує повне фінансування  на  лікування пільгових категорій пацієнтів – це 1 млн грн  на беоплатні ліки та 250 тис  грн – на медичні вироби для пацієнтів. Коли завершиться  децентралізація та до нас  приєднається ще близько 20 сіл,  можливо питання платних послуг буде більш актуальним . А сьогодні ми заробляємо кошти по договору із НСЗУ, завдяки кількості задекларованих пацієнтів та підтримці міської ради, звідси  – висока фінансова спроможність та стабільність закладу, – зазначив  Вадим Вікторович.

У закладі організовано електронний запис до лікаря,  функціонує  інформативний сайт із корисними порадами та оголошеннями, є офіційна сторінка у соцмережі, працює аналітичний відділ. Для покращення роботи Центру було організовано анонімне анкетування для пацієнтів та лікарів. За словами головного лікаря ЦПМСД, це дало можливість  своєчасно відреагувати на побажання людей і налагодити чітку роботу всіх підрозділів.
Серед  головних переваг реформи охорони здоров`я Вадим Чернега  називає  можливість вільного вибору лікаря  пацієнтом та  справедливу оплату праці медиків. Керівник Немирівського міського ЦПМСД   підкреслює, що реформа первинного рівня  підвищила рівень відповідальності персоналу та дозволила  ефективно витрачати кошти:

  • Я безперечно підтримую реформу. З’явилось більше  можливостей та , одночасно, відповідальності. Люди, які говорять, що все погано, не розуміють, що поки що, не зайшла реформа на «вторинку», але ж гроші підуть  за пацієнтом  і на вторинному , і на третинному рівні.  Сьогодні  про успіх  реформи на первинному рівні ми вже можемо говорити, і це тільки позитив – і в оплаті праці лікарів, і в обслуговуванні людей, але  на вторинному рівні зможемо  побачити  результати лише  в 2020 році. В законодавстві чітко прописано – безкоштовна послуга вторинного і третинного  рівня.  Близько 30 років у нас фактично не було стаціонарної безкоштовної допомоги,  а тепер вона буде можливо частково і не в повному об’ємі, але ж буде, то що в цьому поганого?  Потрібно розуміти, що Національна служба охорони здоров’я фактично є «страховиком» системи і це  гарантує медичні послуги  відповідно до заключних договорів. Пріоритет роботи  Немирівського ЦПМСД  – це якість  обслуговування  та здоров’я  мешканців громади.
     

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *