У Липовці визначили кращу шахову збірну Вінниччини: на участь легіонерів наклали табу

Новини Вінниці

Липовець був першим містом на Вінниччині, де у 2000 році почали проводити командні шахові змагання. Місцеві організатори ще жодного разу не скасували таких щорічних чемпіонатів, незважаючи на будь-які політичні чи  соціально-економічні події в країні. Головною «фішкою» липовецьких шахових баталій є повне табу на участь «легіонерів», тобто гравців з інших населених пунктів нашого краю чи сусідніх регіонів. Таким чином на перші ролі виходять доморощені шахісти, а не запрошені майстри і гросмейстери.      

Ми не беремо з учасників грошових внесків. Але водночас шукаємо спонсорів і підтримки місцевої влади. І завжди знаходимо призовий фонд для нагородження кращих шахістів, – розповів організатор турніру Олександр Роговий. 

Третього листопада у Липовці пройшов вже 19-й командний чемпіонат області серед збірних міст і районів. Стартувала дюжина команд. Могло бути й більше, адже охочих не бракувало. Але організатори могли прийняти обмежену кількість збірних. Вперше до Липовця прибули шахісти Томашполя. Грали традиційні учасники цих змагань – Могилів-Подільський, Жмеринка, Літин, Козятин, Ладижин, Вінниця, Калинівка тощо.

Гості мали що подивитися у Липовці, найдавнішому районному центрі Вінниччини. Тут багато цікавих памяток. Приміром, в центрі міста є найбільший тризуб нашої області, шестиметровий. Приміром, у Вінниці – лише п’ятиметровий, – ділиться Олександр Роговий.    

Боротьба зі лідерство в турнірі виявилася надзвичайно впертою. До останнього туру не було відомо, хто посяде призові місця. Все ж збірна Вінниці виявилася поза конкуренцією, як і в майже у всіх попередніх чемпіонатах у Липовці. Колектив обласного центру очолював міжнародний майстер Микола Боднар, який виграв змагання на першій дошці. На інших шахівницях в складі чемпіонів вдало виступали кандидати в майстри Георгій Галич, Анатолій Спірін і Костянтин Мельніков.

Срібні медалі – у жмеринчан на чолі із кандидатом в майстри Анатолієм Ходюком. Бронза – в активі наймолодшої збірної на турнірі – Липовеччини, за яку на першій шахівниці грав голова районної федерації Віталій  Ковальчук. Вона лише на пів-очки випередила потужну збірну Могилева-Подільського, що раніше неодноразово вигравала різні обласні командні змагання.  

На урочистому нагородженні гравці команд-призерів отримали речові призи і медалі. Нагороди в командному і індивідуальному заліку виділила Липовецька районна рада. Вшанували й організаторів турніру. Липовецька районна шахова федерація отримала у подарунок 20 комплектів фігур і шахівниць. Їх виділив президент обласної федерації, міжнародний гросмейстер Аркадій Найдіч.

За інформацією: прес-служба Вінницької обласної федерації шахів 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *