Психічнохворим, що постраждали від знущань в інтернаті на Вінниччині, призначать арт- та спорт-терапію

Новини Вінниці Топ

У кримінальній справі за фактом знущання над пацієнтами Плисківського психоневрологічного інтернату проводиться службова перевірка. За словами начальника Погребищенського відділення поліції Володимира Гавриша, вона може затягнутись на місяці.

  • Ще немає достатніх доказів, – прокоментував правоохоронець

Для постраждалих від жорстокого ставлення пацієнтів розроблять індивідуальні програми лікування. Підопічним з легкими психічними розладами призначать арт- та спорт-реабілітацію. Важких пацієнтів переведуть до інших закладів.

Нагадаємо, нелюдське ставлення до підопічних Плисківського психоневрологічного інтернату, розташованого у Погребищенському районі, було виявлене під час спільної перевірки Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА та правозахисників і громадських активістів з ГО USER, яка опікується правами психічно хворих людей. У ході відвідин закладу вони виявили, що клієнтів інтернату довгий час роздягненими утримували в зачиненому приміщенні, не випускаючи навіть до вбиральні.

У своєму звіті ГО USER зазначила, що «підопічні психоневрологічного закладу не позбавлені та не обмежені в дієздатності, стан здоров’я яких не потребує ізоляції на певний час та в обмеженому приміщенні. Підопічні протягом нічної доби не мали можливості користуватися санітарним вузлом, вимушені були справляти людські потреби в кімнаті проживання: на підлогу, постіль. Зазначене поводження, стійкий сморід фекалій принижує людську гідність».

За фактом знущань поліція порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст.146 ККУ «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини». Такі дії караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *