У Вінницькому ЦРМС обговорювали реформу земельних відносин

Новини Вінниці

Представників ОТГ Вінниччини  запросили до Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» на  тренінг «Реформування земельних віносин та повноваження органів місцевого самоврядування  в сучасних умовах». На думку фахівців Програми, тема є надвичайно актуальною з огляду на  розширення  кола законодавчих ініціатив щодо запровадження ринку землі  в Україні. Під час тренінгу експерти запропонували представникам ОТГ ознайомитись із перспективами та викликами  реформування земельних відносин у 2020 році.  Спікерами заходу виступили  Олександр Придатко, експерт з просторового планування Програми « U-LEAD  з Європою»; Юрій Войціцький, радник  з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС  Програми;   Леонід Гужва, заступник директора Департаменту Вінницької ОДА , начальник управління містобудування та архітектури- головний архітектор області.

Фахівці громад  обговорили механізми проведення земельних аукціонів та ознайомились з кращим вітчизняним і зарубіжним  досвідом з даних питань.  Учасники тренінгу  оглянули  актуальні питання  розвитку територій та проблеми містобудування,  подискутували на тему стягнення збитків з недобросовісних землекористувачів та дізналися про алгоритм дій у таких випадках. Олександр Придатко наголосив, що питання своєчасного і повного  стягнення заборгованості з орендаторів прямо впливає на статки громади:

  •  Найновіші повноваження, які отримали ОТГ – це повноваження  комісій з нарахування збитків по користуванню земельними ділянками, що відкриває   можливосі стянення коштів  і наповнення місцевих бюджетів. Крім того, є проблемні питання , що виникають при проведенні земельних аукціонів, варто вивчити всі плюси-мінуси  цієї сфери.  З останніх законодавчих ініціатив Верховної Ради , це кардинальне збільшення повноважень місцевих рад. Головне, що додається – це розпордження землями за межами населених пунктів, чого вони дуже хотіли, а також функції  контролю за державною охороною земель. Це все готується у відповідних законопроектах.  Сьогодні на державному рівні  відбувається дерегуляція щодо «спускання»  повноважень донизу,  на місця, на ОТГ. А  звідси і головний виклик – це фахівці, які допоможуть  забезпечити  виконання нових повноважень.

Юрій Войціцький підкреслив  влив земельних відносин на  досягнення стратегічних  цілей. Він зазначив, що наразі готується прийняття закону  №6403, який регламентує  такі норми, як план території ОТГ, що у свою чергу дасть можливість громадам відмовитись від звернень до районних структур з питань архітектури і самостійно управляти земельними ділянками, що знаходяться за межами  населених пунктів, але на території ОТГ:

  • Прийняття змін до законів у сфері земельних відносин дасть  громадм більше свободи з  управління ресурсами, а головний ресурс ОТГ – це земля. Важливим питання є хто буде видавати дозвільні документи  в громадах після розформування районного рівня, в тому числі інвесторам, яким, як правило,  потрібно оперативно  взяти в управління територію. Це має бути структурний підрозділ в органах місцевого самоврядування, мають бути відповідні фахівці. На Вінниччині є приклади успішного управління земельними ресурсами вже сьогодні. Наприклад,  Шляхівська  громада, яка проводить  успішні аукціони, Немирівська , Вапнярська,  яка залучає дрони, щоб  якісно фотографувати ділянки та готувати пропозиції для інвесторів, Шпиківська та Сутиски. В Сутисківській ОТГ є гарна перспектива створення технопарку,  адже на території громади є діюча електростанція, налагоджено водопостачання, є дорожня інфраструктура. Громади пропонують ділянки не тільки комунальним, а й приватним  підприємствам, тобто є симбіоз інтересів бізнесу і громади, що дасть приток робочих місць. І варто розуміти, що ділянки, які використовуються неефективно,  теж повинні входити в інвестиційний пакет  ОТГ.

Експерти провели для учасників тренінгу нетворкінг із  відкриття ринку землі  та  обговорили результати практикуму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *