До Жмеринки «повернувся» пам’ятник Остапу Бендеру

Новини Вінниці

Вчора, 24 жовтня, на Привокзальній площі Жмеринки встановили пам’ятник головному герою роману «Дванадцять стільців» Остапу Бендеру. Його демонтували сім років тому під час реставрації вокзалу і прилеглої території. Увесь цей час скульптура знаходилася на зберіганні у свого творця – скульптора Миколи Крижанівського. Але на численні прохання жмеринчан, які активізувалися упродовж останнього року, місцева влада вирішила повернути пам’ятник на його законне місце. На реєстраційні роботи композиції виділили кошти з місцевого бюджету. Урочисте повернення пам’ятника на Жмеринський вокзал святкуватимуть у неділю, 27 жовтня. З цієї нагоди обіцяють влаштувати літературно-гумористичне шоу «Засідання триває або Повернення Остапа». На капітанському місту вокзалу-корабля гостей зустрічатиме сам Остап Сулейман Берта Марія Бендер-бей.

  • Остап Бендер повернувся із вимушеної семирічної еміграції до рідної Жмеринки, – написав на своїй сторінці у Facebook його автор Микола Крижанівський. – Це стало можливим за сприяння місцевої влади, котра зорганізовувала всі необхідні реставраційні та будівельні роботи, а також активної підтримки громади, яка прагнула повернення вже брендової скульптури на своє місце… Згадується 2001 рік, коли я отримав пропозицію тодішнього голови міста Віктора Жеребнюка взяти часть у конкурсі на створення цього проекту. Чи то по своїй простоті, чи недоумковості, зрозумів це, як пам’ятник Степану Бандері, бо ж дуже хотілось. Коли привіз ескізи і побачив вже представлені іншими митцями роботи, побачив, що вдарив у штангу. Але, дякую меру, мені запропонували таки подати свій варіант цього літературного героя. От і подав. За 12 років Остап прижився на Привокзальній площі і став справжнім жмеринчанином, символом міста, образом позитивного авантюризму і, закладеного в саму композицію життєдайності та оптимізму, українського характеру. Саме таким бачиться мені портрет нашого земляка-подолянина, який викуваний і зварений в благородній міді.

Нагадаємо пам’ятник Остапу Бендеру встановили на Привокзальній площі у 2001 році до 80-річчя написання роману «Золоте теля», в якому згадується Жмеринка. Довгий час кожен, хто проїжджав через станцію Жмеринка, міг сфотографуватися не лише на фоні величного вокзалу-корабля, а й посидіти на стільцях біля головного героя романів Ільфа та Петрова «Дванадцять стільців» і «Золоте теля» Остапа Сулеймана Берта Марія Бендер-бея. Однак у 2011 році розпочали реконструкцію площі, пам’ятник зняли та забули повернути. Тепер, завдяки активним жмеринчанам та місцевій владі, Остап Бендер знову зустрічатиме і проводжатиме пасажирів Жмеринського вокзалу.

Олеся ШУТКЕВИЧ, матеріал газети «День»,

Фото із Facebook-сторінки Миколи Крижанівського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *